Nyheter

Skillingarydsborna; Bygg ihop tätorterna!

Nyheter Alla hade stora visioner när Skillingaryds framtid diskuterades. Industri, bostäder, arena och nya skolor... och det nya samhället i mitten av våra stora tätorter

I kontrollrummet svarade Camilla, Gert och Annika på frågorna som kom in digitalt

Näringsliv, handel och service del tre under medborgardialogen i Skillingehus under tisdagskvällen.

Hanna Grönlund presenterar;

– Hur ska vi utveckla vårt centrum? Vi vill gärna att man tänker långsiktigt och hur man vill att det ska vara i 20 eller 30 år. Från enkäten återkommer vi till Skillingaryds slätten, stationsområdet och centrum och vi har fått in flera konkreta förslag. En annan viktig sak är bullerbyn och Sörgårdsskolans fina miljö med bra pedagogik. Man vill utveckla centrum, mer grönska, fler butiker och mer service. Man vill att fler vistas i Fågelforsskolan, att barnen ska kunna gå till skolgården utan att vara rädda.

– Var kan vi bygga någonstans i Skillingaryd, ta gärna med en femminutare om det också, hälsar Gert Jonsson (M) till grupperna.

I frågestunden vill Kalle ”Utveckla Slätten till en grön, modern mötesplats för alla åldrar. Lek, aktiviteter, hållbar handel. Bostäder kan byggas på andra platser, exempelvis gamla turisthotellet och gamla Krahners på Fabriksgatan. Ta ett helhetsgrett där”. Signaturen Trygghet undrar hur man ska göra skateparken tryggare, ibland är ett tillhåll för många tonåringar”. Jesper undrar vilka planer det finns för Storgatan och torget? Gert Jonsson (M) svarar ”Storgatan ska bli grönare och tryggare. Torget ska användas mer. Spontan handel och aktiviteter”.

Medborgardialog i Skillingehus

Jenny Larsen (KD) svarar för föreningar.
– Vi spånar om coronatrenden och kommer man att jobba mer hemifrån. Vi ser oss kanske mer som en pendlarort, men det kanske blir att man har kontor hemma i flera dagar i veckan. Det kanske gör att man är med i föreningarna. Det kanske är en ny trend vi ska fundera på. Vad är det för typ av handel och service vi har behov av. Man vill träffa folk, det finns behov av mötesplatser. Här finns spännande tankar, kan man hyra ett kontor några dagar i veckan. Den här trenden är lite mer småskaliga områden med småintressen där man kan bygga vidare på. Man kan handla fiskeutrustning och lite lampor. Handeln är absolut inte död, men kanske blir lite mer nischad. Båramoområdet kanske kan göra att fler kan svänga in här för att hämta matkassen med mera, ICA kanske blir ICA Maxi. Det är inte bara industri utan även service, kanske en arena, som gör att vi bygger ihop Vaggeryd och Skillingaryd, mötesplatser med olika aktiviteter. Vi borde ha mer samlingsplats för föreningar. Ska vi bygga något, var? Vi var sugna på att flytta ut de gamla industrierna kring Fabriksgatan. Det kanske finns plats för en ny skola vid Ahlgrens. Vi kan bygga mer på höjden och förtäta. Vi behöver mer radhus. En tanke är att kanske flytta ut Movalla på Båramoområdet och bygga bostäder där Movalla finns idag. Norr om Ahlshultområdet kanske man kan bygga. Visionärt från oss. Vi pratade om att företag syns när man kommer in i Skillingaryd, kanske ska få mer liv i byggnaden, kanske föreningslokaler som ger lite liv i det hela. Vi nämnde också att bygga bostäder på Fabriksgatan, det är viktigt med grönområden. Är det problem med sanering, riv den gamla fabriken istället och gör lite grönt istället. Satsa och lyft fram Lagan och gör något med södra infarten.

Diskussioner

Kenth Williamsson (S) svarar för pensionärer och föreningar;
– Industrier har vi diskuterat. Visionär grupp som har tankar. Det borde bli industri längs långa synen samt även väster vid Båramoområdet. Möjligheter kan öppna sig att man kan bygga ihop Vaggeryd och Skillingaryd. Eksområdet borde man kunna riva industrier och bygga bostäder. I övrigt är Båramo hett och där kommer det att bli mycket industrier. Vi hade en lång diskussion om framtiden. Det hade varit bra att ha en ringledning från Valdshultsvägen både norr och söder, för att kunna etablera industrin. När det gäller butik och handel pratade man mycket om centrum och man pratade brett, det är torget, Storgatan fram till krysset vid Sturegatan samt även till Södra vägen. Bra med butiker på bottenvåningen på bostadshus. Man vill ha kvar den fina sikten mot lägret, Man ska tänka sig att man tänker till att det blir bra utseendemässigt. När det gäller kontor så sa man att mest i anslutning till bottenvåning kan vara bra, runt järnvägen kanske kan blandas kontor och bostäder. Skolan däremot hade vi ett svårare att hitta i gruppen någon direkt plats för, vilken vi passade på. Boendeområden hamnar i södra delen av kommunen och det ger en vink om att finnas i södra delen. När det gäller lägenheten gäller det diskussion Södra vägen, man kunde bygga på vårdcentralen på höjden, Sörgårdsområdet och Trolleberget. Någonstans i södra delen tror vi att det är rimligt med en skola någonstans. Kvarteret Räven var också på tapeten här. Uppe i backarna mot Grönelund samt öster om Åkersvägen. 

Jörgen Johansson (C) var ledare i gruppen föräldrar/företagare och ungdomar

Gruppen för företagarna, föräldrarna och ungdomarna är näst på tur;
– Jag vill ha en polisstation. Skogen ska vara kvar vid Ahlshultsområdet. Bibliotek och vårdcentral kan man expandera på höjden. Man kan bygga hyresrätter vid bensionsstationen då den inte är bra placerad vid en skola, Filip Ravlic.

– Vi har lagt polisstation för att skydda oss. Vid Himlabacken vill vi utöka det med fler bostäder. Vi har ett önsketänkande om små lyxvillor och man vill ha naturvänligare att cykla. Vårt egna samhälle i Skillingaryd och Vaggeryd har vi byggt upp. Här har vi ett nytt litet samhälle, lägenheter och handel finns också i det nya området. All handel i orterna ska vara i det nya området mellan orterna. Det är mycket grönområden och det vill vi göra, kan räcka med parkbänk och blommor vid mötesplatser. Man gör det lite trevligare för ungdomar, säger Linn Stork och Elina Löv.

– Förbindelser från Nyholmshållet och ner till E4:an. Vi har mycket lastbilar som kör vid Valdshultsvägen. Den ska sträcka sig från Hillerstorpsvägen ner till Båramoområdet, säger Ulf Karlsson på Uffes Bygg.

– Vi får fler inlägg i vår frågestund än vad vi trodde. Man vet inte hur stort genomslag det blir innan, men det här var väldigt roligt, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

– Det gäller att hitta bra sätt att kommunicera. Även om man vill träffas såklart, men just nu är det här det bästa sättet, kommenterar Gert Jonsson (M) och nämner att ”vi ska plocka ihop det här hos politiken och vem vet vi kanske har mellanheat i våra möten där dialoger förs med medborgarna”.

– Hade det varit en stor samling kanske inte allting hade kommit fram, säger Mattias Andersson från flygklubben.

– Härligt att våra ungdomar får vara med, det tackar vi för. Vi kommer att följa upp det här i skolan. Det känns mycket bra att jobba på det här sättet, säger Raymond Pettersson.

Visioner om framtida Skillingaryd  [1/14]

Kommunikatören Johan Lundell fikade  [2/14]

Monica Andersson var en av deltagarna i gruppen  [3/14]

Britt Johansson och Ingrid Siltala planerar för framtiden  [4/14]

Mycket kartor  [5/14]

  [6/14]

  [7/14]

  [8/14]

Lennart Fritz i förgrunden  [9/14]

Ann-Marie Israelsson  [10/14]

Kerstin Hasselberg  [11/14]

Emma Persson, Elin Ljungqvist och Ulf Karlsson diskuterar  [12/14]

Jörgen Johansson (C) såg till att företagarna diskuterade  [13/14]

Här fanns ett gäng som representerade föreningarna  [14/14]

Inbjudna till digital gruppdiskussion var Emma Persson, Ulf Karlsson, Thomas Wilsson, Elin Ljungqvist, Melina Nijemcevic, Jessica Aldelius, Elina Löv, Linn Storck, Filip Ravlic, David Garic och Abi där Madeleine Larsson, Johan Thorsell och Jörgen Johansson också fanns med.

Bland föreningsdeltagarna fanns Stina Schelin, Raymond Pettersson, Göran Svensson, Roland Melin, Martina Österdahl, Mattias Andersson, Thomas Sjöberg, Christer Andersson, Nadira Kilim där också Hanna Grönlund, Simone Kamm och Jenny Larsen fanns med.

Bland pensionärer och föreningar fanns Kerstin Hasselberg, Ann-Marie Israelsson, Britt Johansson, Ingrid Siltala, Ola Hugosson, Lennart Fritz, Erling Andersson, Kenneth Adolfsson och Monica Andersson där Andreas Lindgren, Ewa Carlsson och Kenth Williamsson också fanns med.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *