Nyheter

Skivaryd växer med idrott och militärt

Nyheter Skivaryds Samlarklubb bildades 2009 och tolv år senare tar man ett stort steg och bygger ut sitt post- och järnvägsmuseum med idrottshistoria och militärhistoria.

Några av dem som jobbar med den nya lokalen. Från vänster: Vincent Persson, Bengt Pettersson, Jan Aronsson, Kåre Boberg, Vivi Johansson, Tomas Johansson och Lena Rylander

Klubben växer nu rejält, från cirka 40 kvadratmeter till 500 och tre föreningar har gått in i ett samarbete: SIS, SMF och WIK. Det är förkortningar för Skillingaryds Idrottssällskap, Skillingaryds Militärhistoriska Förening och Waggeryds Idrottsklubb. Ytterligare en eller annan förening får plats i lokalerna.

Nu har man hyrt den tidigare boulelokalen hos Skillingaryds Mekaniska i Skillingaryd. I själva kontorsdelen huserar redan Skillingaryd.nu som för övrigt har ett samarbetsavtal med Skivaryd om lokalerna.

Skivaryd lämnar i höst sitt post- och järnvägsmuseum vid Bangårdsgatan för adressen Östra Allégatan 27. Man skapar en stor möteslokal samt en lika stor utställningslokal. Därtill kommer en stor föreningslokal. Här kan de medverkande föreningarna och även andra ha samlingar. Många föreningar har verksamhet i NBV-lokalen, men för större samlingar är det sämre ställt sedan NTO-lokalen lagts ned. Nyligen har den gamla boulelokalen målats och just nu pågår arbetet med belysning. Den 25 augusti ska man ha den första större sammankomsten och sedan kommer möten och utställningar slag i slag.

Den 16 juni påbörjade medlemmar i Skivaryds Samlarklubb flytten till den inre lokalen, där det blir fyra stora föreningslokaler. Skivaryd kommer att ha en eller två av dem för eget bruk. En del ska Per Bunnstad inreda som museum för tidningshistoria med mera. En del blir arkiv och utställning för övriga föreningar.

– Vi räknar med att den nya lokalen ska öka intresset för Skivaryds ordinarie verksamhet men även för lokal militärhistoria och idrottshistoria, säger initiativtagaren Per Bunnstad som startade verksamheten i egen regi i våras, men nu har Skivaryds Samlarklubb tagit över huvudansvaret.

SIS och WIK har saknat arkivutrymmen med mera och får plats för detta. SMF kommer fortfarande att ha Skillingaryds Läger som bas för lägerkvällar med mera och även ha träffar i Miliseum. Däremot ser man att man i den nya lokalen får möjlighet att öka intresset för den lokala militärhistorien och då i samarbete med andra föreningar, men man ska även samarbeta med Miliseum.

Skivaryd räknar även med att öka samarbetet med Östbo Historiska Sällskap , Tofteryd-Hagshults Hembygdsförening, Waggeryds Museiförening med flera.. 

Första aktiviteten i den nya lokalen är inplanerad till den 25 augusti och då kommer en författare från bygden att berätta om sin nya bok och det blir även presentation av verksamheten och lite annat.

– Vi väntar med annonsering till i augusti då i ännu inte vet hur vi kan ses med coronaavstånd men vi tror att vi ska kunna ta emot minst 50 besökare, kanske det dubbla, säger Per Bunnstad som haft en dröm om ett idrottsmuseum i många år.

Han och Kåre Boberg har i många år talat om ett idrottsmuseum i kommunen och de två tillsammans med Jan Aronsson blir huvudansvariga för denna del.

Invigning kommer preliminärt att ske i samband med Arkivens dag och Frimärkets dag den 13 november men kanske inte förrän en bit in på 2023.

Per Bunnstad har haft en dröm om att utvidga Skivaryds Samlarklubb och nu har man en lokal för detta.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Skivaryd växer med idrott och militärt

Trevligt. När får man komma och titta?

Redaktionen svarar: När Skivaryd har sammankomsten som blir en allmän sådan den 25 augusti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *