Nyheter

Skjetne hemma för tv-inspelning

Nyheter En präst som arbetat i Skillingaryd, Kärda, Hånger med flera orter har varit hemma i bygden i några dagar innan det blev återresa till Marocko.

Den tidigare prästen hälsade på alla vid samlingen i Hånger  [1/15]

  [2/15]

  [3/15]

  [4/15]

  [5/15]

  [6/15]

  [7/15]

Gemytlig tidigare präst i bygden, numera med tilltalsnamnet Ahmed  [8/15]

  [9/15]

Syföreningsdamerna ordnade gott fika  [10/15]

  [11/15]

  [12/15]

Leif Skjetne i Åker 2013  [13/15]

Leif Skjetne vid Skillingaryds Läger 2015  [14/15]

Leif Skjetne hos Hundklubben Attila 2007  [15/15]

Det handlar om Leif Skjetne, norrman som i många år verkade i Skillingarydsbygden och som senare flyttade till Dannäs med tjänstgöring i kyrkor i den trakten. Numera har han bytt förnamn från Leif till Ahmed.

Nu är han ”hemma” igen för att medverka i en kommande film i SVT: Bekännelsen. Han vill inte föregripa handlingen, om det handlar om hans eventuella övergång från kristendom till islam eller annat. Han lever i ett islamskt land men hur det är med sin religiösa övertygelse väntar han med att berätta om.

I Sverige var han komminister i Svenska kyrkan. I Marocko har han inga officiella uppdrag utan njuter av livet som pensionär, 76 år som han hunnit bli.
– Skönt att på stranden vid Medelhavet med hundarna, läsa, träffa folk kaféerna, säger han vid intervjun efter att ha mött och berättat för ett 60-tal personer i församlingshemmet i Hånger, i en snabbt ordnad samling genom syföreningens försorg.

• Språket inte lätt
Arabiska är inte lätt att lära sig men han använder en blandning av det språket och engelska för att göra sig förstådd.

Det var den 1 maj 2018 som han lämnade Sverige för ett liv i ett fjärran land så olikt Sverige såväl vädermässigt som politiskt och religiöst.

• Trivs i västra Afrika
– Men det har varit spännande, säger han och det går inte att ta miste på att han trivs i Marocko, norrmannen med ett smittande skratt och ett varmt hjärta.

Den 15 juni kommer filmen Bekännelsen att ha biopremiär i Värnamo och senare kommer den att visas i SVT.

Fotnot: Detta är synföreningen

Syföreningen IM har funnits i Hånger sedan 1953 och Ingrid Claesson är den som varit med längst av de nuvarande medlemmarna, sedan mitten av 1960-talet. Man samlas en gång månaden i hemmen och därtill har man sopplunch en gång i månaden i församlingshemmet där även männen medverkar. Margareta Munge är ordförande i syföreningen.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *