Nyheter

Skoglund: En sorgens dag när hatarna vann

Nyheter I dag meddelade Annie Lööf att hon avgår som partiledare för Centern efter elva år vid rodret. Hon säger att det finns många anledningar till beslutet och en av dessa är hatretoriken som bedrivits mot henne.

Annie Lööf. Foto: Pressbild och David Alin

Till att börja med vill jag betona att denna krönika inte är politisk från mitt håll, men det kan bli så att en viss sida av den politiska skalan pekas ut. Detta beror på att jag har ögon att se med, samt att jag i min grund är väldigt engagerad i att synliggöra och stå upp mot näthat och nog är det så att hatet mot Annie Lööf främst piskats upp från partier längst ut på den så kallade högerkanten i det politiska spektrat.

Jag har alltid gillat Annie Lööf. Främst kanske för att hon aldrig backar för en fajt och hon står stadigt i sitt förakt och motstånd mot rasism, nazism och andra hemskheter. Tänk er också att hon genomför en hel valrörelse med vetskapen att hon i somras var måltavla för en nazist som visade sig kunna mörda. Det är starkt och det är en förlust för svensk politik att hon lämnar nu.

Hon berättade på presskonferensen att en del av beslutet att avgå bottnade i det här näthatet som bedrivits mot henne.
– En lättnad över att inte ha kommit till skada, berättar hon att hon kände när valrörelsen var över.

Läs den meningen en gång till.

Det är alltså här vi befinner oss nu. En politiker ska inte känna lättnad över att vara hel efter valrörelse, det ska liksom vara en självklarhet.

Men det är inte självklart längre. Tyvärr. Jag hänger mycket på Twitter och jag vet inte om det är för att de jag följer i sin tur följer märkliga människor, men jag har märkt att klimatet gradvis har blivit värre de senaste åren mot politiker som sticker ut. Främst från högerhåll. Enligt vad jag upplever. Detta gäller inte bara Twitter ska tilläggas.

”Men det är väl inte så farligt om jag skriver att hon har svikit sitt land och bör lämna Sverige”.

Nej, det kanske man kan tycka, men nu kommer vi in på snöbollseffekten av hur hatet stegras. Om vi översätter till skolgårdsretorik: ”Vad ful du är” är inte jättemånga steg till att fler hakar på och deltar i mobben. Till slut är det någon som inte har alla spärrar på plats som fysiskt ger sig på hackkycklingen. ”De andra har ju sagt hur dum och ful hen är, då måste det vara okej för mig att slå hen”.

Är ni med på vad jag menar? Ju fler som hatar och hotar mot en enskild person via nätet, desto större är risken att det accelererar så pass att någon galning till slut anser sig att denne har rätt att ta denne person av daga. Det var ju det som hände i Almedalen i somras när Ing-Marie Wieselgren mördades. Vad som framkommit senare är att Annie Lööf var den tänkta måltavlan.

2018 i Almedalen stördes Annie Lööf av anhängare av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Hon sa till dem på skarpen. Stod kvar och stod upp. Det har hon fått betala ett högt pris för. Fyra år senare var hon ett tilltänkt mordoffer i en sjuk individs hjärna. Dessemellan har det hatats friskt emot henne på diverse forum. Bara för att hon stod upp för vad vi alla normalt fungerande människor anser vara en självklarhet: Alla likas värde och nolltolerans mot rasism.

Annie Lööf är inte ensam politiker om att få utstå hat och hot och ibland undrar jag hur i hela friden folk orkar med att engagera sig politiskt, för det har ibland ett väldigt högt pris. Men jag är väldigt glad och tacksam för de politiker vi har som helt enkelt bestämt sig för att orka med.

Hatarna vann alltså. Något jag tycker är en ren och skär skam och inget som hör hemma i en sann demokrati. Annie däremot kan gå rakryggad ur detta då hon stod upp. Men en och annan bör nog titta sig själv i spegeln.

Tack för din tid Annie Lööf, det har varit ett nöje att följa din karriär som partiledare för Centern.

Taggar

Dela


14 reaktioner på Skoglund: En sorgens dag när hatarna vann

En fantastisk bra och klok krönika. Jag sörjer också Annie avgång samtidigt som jag tänker på de mördade Anna Lindh och Olof Palme som inte hann avgå. Jag tänker på kvinnan från SKR (Sveriges kommun och regioner som mördades i somras i Visby.

Vi kommer att gå en mörk mandatperiod till mötes. Främlingsfientliga nazister i en del fall förklädda till demokrater kommer att avslöja sig själva men intill dess vill jag uppmana alla, glöm ej att också blicka bakåt.

Jag är övertygad att en del på landsbygden som små tätorter kommer att få många tillfällen att upptäcka att man röstade galet i valet 2022.

Solidaritet mellan folk och länder har varit och kommer alltid att förbli min ledstjärna framåt.

Tramsigt Bo! Drygt 20 procent röstar på SD, främst gamla sossar och moderater. Andelen invandrare som röstar på SD ökar stadigt, är de också rasister? Hot och hat skall alltid fördömas, vilken sida det än kommer ifrån.

Götaforsbon svamlar om nazister. Hur kan man bara skriva något så vidrigt. Så vitt jag vet finns det inga nazister i riksdagen. Bara för att folk är trötta på allt våld som sker i samhället är man ingen nazist, så skärp dig.

Nej, det är så otroligt tröttsamt att lyssna på. Nazister sitter inte i regeringen, att skrika nazist i tid och otid är att förminska nazismens offer, det är ynkligt. Men sossarna har väl fått panik nu när de inte längre kan sitta på makten. Demokratin har ju segrat, folket har valt, respektera det.

Gustavsson, ta inte nazisterna i försvar. Visst har de ”segrat” när de fick som de ville, få bort en av demokratins främsta röster. De främlingsfientliga krafterna syns tydligt i ett visst parti och dessvärre går vanligt folk på detta. Skoglund har inte heller skrivit att hatet var hundskälet till att Annie Lööf avgick.

”Götaforsbon”. Har jag tagit några nazister i försvar? Knappast, om du läser vad jag skrivit. Jag har bara försökt hyfsa bilden av varför Annie Lööf avgick.

Annie Lööf sa själv på Aktuellt klockan 21 ikväll 15/9 att ”hatet” inte är huvudorsak till att hon slutar – så det är inte ”hatet som har segrat”. Men det finns redan nu flera kloka analyser av varför det blev som det blev och framför allt hur ett reformerat Centerpartiet skall bli framgångsrikt igen.

Detta var en väldigt förenklad och snäv beskrivning. Opolitisk och objektiv? Knappast!
Jag reagerar också starkt på mobbning och tycker det är fullkomligt oacceptabelt när sådant tillåts ”döda” den sakpolitiska debatten. Uttryck som att ”allt SD röstar för kommer vi att rösta emot” är knappast konstruktiva.
Glöm inte heller damskon hon skulle äta upp – den opålitligheten gagnar föga. Det måste alla förstå, på den politiska vänsterkanten likaväl som på högerkanten. Det finns fler problematiska situationer än den.
Nu var Centerpartiet på väg mot samma läge som Folkpartiet var när Jan Björklund till sist avgick. Hans båda efterträdare har haft en rejäl uppförsbacke att jobba emot. Det var insiktsfullt av Annie Lööf att avgå nu, så att partiet och den nya partiledaren får tid att stabilisera politiken inför nästa val. Men stökigt kommer det väl att bli.

Är inte heller centerpartist, men beundrar hennes arbete i vad hon står. Sorgligt att hon avgår men samtidigt kan hon vara stolt över det jobb hon gjorde.

Så bra beskrivet, Henrik. Jag är inte Centerpartist, men har ändå beundrat och stött Annies kamp för alla människors rätt.
Det är tufft att vara kvinna och ledare idag, och man måste vara stark och trygg i sig själv för att orka i längden. Och hatet kommer inte bara från nazister, utan det kommer även från ”vanliga” män och andra kvinnor. Att vi skulle vara hyfsat jämställda är en myt. Jag hoppas att Annies avhopp nu kommer att lyfta den här frågan till en högre nivå och förhoppningsvis förbättra möjligheterna för kvinnor åtminstone lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *