Nyheter

Skoglund: Folk blir galna av pandemin

Nyheter Lite halsont. Ett Coronatest. Sedan började ett månadslångt helvete som ännu inte är över. Men det värsta och vidrigaste kanske ändå var folks besatthet av om jag är vaccinerad eller ej.

Foto: Pixabay och David Alin.

Nej. Jag tar tillbaka den sista meningen i ingressen direkt. Vissa människors dumhet och påflugenhet kan verkligen vara enerverande, men inte ens det kan ”toppa” det Corona gjorde mot mig.

Jag blev sjuk i Corona för en dryg månad sedan och i mitten av december så blev jag allvarligt sjuk och hämtades av ambulans för vidare transport in till sjukhuset. Fem dagar med syrgas och medicinering följde efter detta.

Som lök på laxen drabbades jag efter hemkomst av postcovid. I början kunde jag få syner som att mina barn, som båda är under tio år, var två och en halv meter långa. Eller att huset vi bor i hade krympt.

Jag lider fortfarande av sviter. Svårt med koncentration och fokus. Ibland får jag kraftig huvudvärk. Balanssinnet är inte vad det har varit. Jag är konstant trött och har väldigt svårt med avståndsbedömning. Det är minst sagt en komedi här hemma när jag får andas in och verkligen anstränga mig till max för att ens kunna ställa in en tallrik i köksskåpet.

Den bit ni hittills har läst av denna text har tagit en timme att skriva.

Men egentligen skriver jag inte detta för att beklaga mig över mitt hälsoläge. Jag tyckte dock att det kunde vara bra att påminna er alla om att ha respekt för Corona. Det är ingen lek och det helvete jag har gått igenom, och fortfarande går igenom, önskar jag ingen.

Det jag ville skriva om är vad sjukdomen verkar göra med folk rent allmänt.

Jag har tack vare/på grund av mitt yrke en stor följarskara på Twitter och när jag kom in till sjukhuset så kan jag väl inte riktigt påstå att jag var vid mina sinnes fulla bruk. Förmodligen chockad också. Herregud, jag ringde 1177 i tron att jag skulle få tid på vårdcentralen dagen efter. Strax därefter låg jag i en ambulans.

Hursomhelst så la jag ut en bild på mig själv med syrgasmask på Twitter och skrev något i stil med ”Också en jäkla fredag”. Givetvis fick jag en massa krya på dig-hälsningar och liknande. Men så var det även de som utan någon som helst kommentar endast yttrade: ”Vaccinerad?”

I sak har jag ingenting emot frågan. Men jag väljer ju själv om jag vill svara. Har verkligen människor jag inte känner att göra med om jag är vaccinerad eller ej? Nu kan man ju förvisso argumentera för att ”De har väl inte att göra med om du ligger på sjukhus heller”.

God poäng. Men precis som jag skrev ovan så var den ett resultat av chock och allmän ”dimma” hos mig.

Jag svarade alltså inte på vaccinationsfrågorna då jag anser att det är min privatsak. Det var då det ballade ur på riktigt. Folk började dra sina egna slutsatser under min tweet och skapade sina egna sanningar med högtravande moralism som följd. Folk skickade privata meddelanden och berättade vilken idiot jag var som inte var vaccinerad.

Alltså, de visste ju inte. Utan gissade bara för att få chansen att bli av med lite hat.

Bedrövligt.

Det som stör mig mest är de som lismande hört av sig tidigare i privata meddelanden för att prata hockey och fråga om saker som jag som journalist måhända kan ha större koll på. För att sedan leka vaccinkrigare på min bekostnad.

Här ligger alltså en allvarligt sjuk människa och den första tanken folk får är att ta heder och ära av den personen.

Återigen: Bedrövligt.

Och tonen på sociala medier är verkligen brutal när det gäller vaccin. Det är svart eller vitt. Inget där emellan.

Jag tycker att vaccin är bra grejer. Så ingen missförstår att jag skulle vara motståndare till det. Enligt mig så är en hög vaccinationsgrad enda sättet att komma ur den här pandemin.

Men samtidigt kan jag förstå folk som inte vill, eller för den delen vågar, ta det. Många är skeptiska då det faktiskt inte helt i grunden testad produkt som vi får i våra armar. Vi minns alla vad som hände med vaccinet mot svininfluensan. Det var lite samma scenario då.

Jag kan förstå att folk är trötta nu på alla restriktioner. Jag själv skulle aldrig ge mig ut och resa nu. Men jag kan knappast klanka ner på om folk gör det. Vi behöver alla saker att se fram mot.

Varför ska jag moralisera över sånt för att få några gillamarkeringar på sociala medier?

Är inte det viktigaste att faktiskt se till att man själv tar ansvar? Varför lägga energi på vad andra människor gör eller inte gör?

Jag begriper det helt enkelt inte.

Taggar

Dela


28 reaktioner på Skoglund: Folk blir galna av pandemin

Enligt Stenmarks princip om att det ibland inte lönar sig att försöka förklara kommer jag inte att bemöta detta senaste påstående från T. Jag har varit i kontakt med Justitieombudsmannen angående att jag anser att Tegnell brutit mot Patientlagen 7 kapitlet paragraf 1 men i det vi diskuterat här anser jag att Folkhälsomyndigheten gjort rätt. Diskussionen har hamnat vid sidan om huvudämnet som väl är att det inte känns upplyftande att bli påmind om att man gjort ett fel val i vaccinfrågan, om jag förstått det hela rätt. Med det medicinska oförstånd som råder i samhället och den extrema smittspridning vi har nu drar jag mig trots tre vaccindoser tillbaka in i min bubbla av total avskildhet från andra människor.

Jag förstår att de gjort en analys där de får fram att fullvaccinerade blir mindre sjuka.
Men man verkar vilja visa sämre siffror för ovaccinerade genom att klumpa ihop dem i undersökningen med dem som tagit en spruta och ibland två. Såklart sjuktalen för de ovaccinerade blir högre då. En del tror bäst ovaccinerad en del tror bäst med fem-sex sprutor. Det är väl upp till var och en.

Tack för att vi har dig C G som rätar ut det här. Ryktesspridningen på Facebook med flera ställen på nätet är obegriplig för oss som tagit tre sprutor

Men CG att kalla en vaccinerad för ovaccinerad i statistiken kan väl inte vara rätt. Kan man kalla en häst för en björn? Jag säger inte vaccin är dåligt men man är ta mig f-n inte ovaccinerad om man tagit en eller två sprutor det går jag aldrig med på.

Anonyme ”T” – vem du nu är – jag rekommenderar dig att läsa det jag skrivit tidigare. Jag har beskrivit det så tydligt jag kan och om du inte förstår så kan jag inte rå för det.

Ovaccinerade är alltså om TKS har rätt klumpade i statistiken med inkomplett vaccinerade ? Känns som manipulation

”T” Hur menar du? Det är väl ingen manipulation – det är bara ett rationellt sätt att räkna statistik. Jag drar mig för att använda uttrycket ”fullvaccinerad”, men här fyller det en funktion ur pedagogisk synvinkel. Man har alltså jämfört fullvaccinerade med icke-fullvaccinerade. Det är det rimligaste sättet att skapa underlag för en chi-2-test (går att googla på vad det är).
Man får fyra grupper: 1. fullvaccinerade som fått covid. 2. fullvaccinerade som inte fått covid, 3. icke-fullvaccinerade som fått covid och 4. icke-fullvaccinerade som inte fått covid.
Hur skulle du ha velat räkna statistiken? Någon form av mulivariat analys? Det hade inte jag gjort.

CG
Provar att lägga länken här till pdf:en på fhm
https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2021/covid-19-veckorapport-2021-vecka-44-final.pdf

Antingen speglar dödstalen just det du säger, eller så speglar de att de ngt annat- det var fler sjukdomar än influensan ”som minskade drastiskt” el tim helt försvann Undertiden man räknade covidfall.
Jag har full respekt för själva sjukdomen och följer med i vad internationella läkare och biologer säger, många av de som är censurerade
i media. Flera av dem har stora erfarenheter av att behandla kliniskt med bland andra ivermectin, cortison, antibiotika med flera utan ett enda dödsfall.
Man har sett att de som blir sämre i andningen ofta blev det på åttonde dagen och att kroppen då reagerat med en allergisk reaktion på avdöda viruspartiklar. Jag befarar att det är en hel del information vi inte får ta del av lika lätt som annan.

Du skriver vaccinmotstånd
Jag tror det är viktigt att förstå vad vaccin egentligen är för något.
Jag funderar också över om det här verkligen enligt den riktiga definitionen på vaccin ÄR ett regelrätt vaccin eller en genterapi?
Polio tull exempel är ett vaccin
Mässling vaccin och så vidare
Frågor jag ställer mig. Svar jag letar efter.

Immunförsvaret ja
Vårt inneboende försvar som vi föds med
En del har ett sämre försvar på grund av sjukdomar eller osunt leverne
Jag blir orolig när jag läser vissa saker worlddoctoralliance säger
Läkaruppropet också
Jag har som du inte alla svar naturligtvis och vi får som alltid se vart det bär.
Jag blir bara fundersam när vaccinstudien inte är klar förrän 2023
Det betyder väl då att vi människor ”är studien”
Det som skrämmer tycker jag är att vi testar det på barnen som har en otroligt låg risk att bli sjuka/allvarligt sjuka.
Över 70 år är något annat.
Men varför börja spruta barn med ett medel som är under försök?
Ja, många frågor har jag.

”TKS”
Nu hittade jag det jag sökte – och det är en lapsus från FHM det sättet som de skriver. Men det är inget fel på analysen. De har delat materialet i två grupper och jämfört tvådos- eller flerdosvaccinerade med övriga, alltså sammanslaget inkomplett vaccinerade och helt ovaccinerade. Ur statistisk synvinkel är detta tveeggat. Å ena sidan får man en metodologiskt enkel analys där man bara jämför två grupper med varandra och man får ett större antal individer. Å andra sidan minskar känsligheten i analysen om man tror att första dosen har någon som helst skyddande effekt (och det tror vi). Men det de har gjort är OK – bara klumpigt uttryckt.———-
Du skriver ”behandla kliniskt med bland andra ivermectin, cortison, antibiotika med flera utan ett enda dödsfall”. Om det är så kan de inte ha behandlat många – kanske inte någon – intensivvårdskrävande covid-patient. Jag tror inte du riktigt förstår insatsen – och att folk dör trots detta – även unga och extremt vältränade.————
Naturligtvis pågår flera studier! Naturligtvis! Idealiskt är varenda patient med i en eller flera studier ”under resans gång”. Allt annat är ovetenskapligt! Men det finns tillräckligt data, med råge, för att säga att detta vaccineringsalternativ har stort värde. Vad vill du vi skall göra? Det är ju, som många påpekat, frivilligt att bli vaccinerad. Men det är oklokt att inte göra det och det är begripligt om folk som tackat nej sedan inser att de gjort ett dumt val när de blir sjuka. ———
Vad gäller barn så var det häpnadsväckande när man påstod att den vanliga smittkedjan barn smittar barn som sedan smittar föräldrar som sedan smittar vidare – att den inte skulle gälla covid-19. Nu vet vi bättre och jag vet tyvärr även av egen erfarenhet. Barn smittar även tvådosvaccinerade föräldrar utan att själva vara så sjuka.

CG
Statistik är viktigt men lurigt.
Från folkhälsomyndighetens veckorapport om covid-19, vecka 44 står det:
”Med ovaccinerad avses personer som inte har någon dos registrerad i NVR, endast har en dos registrerad eller två doser och det gått mindre än 14 dagar sedan andra registrerade dosen”

Med tanke på alla allvarliga biverkningsrapporter så väcker det ju frågan om hur många registrerade dödsfall och IVA-fall bland ”ovaccinerade” som i själva verket rör personer som fått en eller rent av två doser covid-vaccin.
Jag tycker mycket av statistiken ställer frågor ju mer jag läser. Till exempel de årliga sammanlagda dödstalen i Sverige som i denna pandemi inte är högre än de tidigare tio åren. Det väcker frågor – i alla fall för mig. Att det är var människas rätt att bestämma över sin kropp tycks vi vara många som håller med om.
Häpnadsväckande sätt- om Ngn lockar dig med godis så följ INTE med- var det inte så vi fick lära oss? Ngt lurt är det- och vi bör stå samman oavsett om vi väljer att ta sprutan eller inte.
Jag håller ögonen öppna, vi får alla det var det slutar. Var rädda om er. Ta hand om immunförsvaret och var trygga i ert eget beslut, vilket det än är. Jag tycker vi skall vara fria att välja det och att uttrycka oss.

Anonyme TKS!
Nu har jag letat upprepade gånger i den veckorapport du hänvisar till utan att hitta det du cierar. På vilken sida står det? För jämfört med andra skrivningar från FHM måste det vara ren lapsus. ————-
Vad gäller de årliga dödstalen och begreppet ”överdödlighet” ligger det något lömskt i det, eftersom förhållandena inte är lika. Du skall istället fråga dig hur många som hade dött om vi inte hade infört alla försiktighetsåtgärder! Hur få är det inte som fått influensa eller calici under den aktuella tidsperioden. Överdödlighetsmåttet speglar bara att skyddsåtgärderna varit så effektiva att man kunnat hålla dödstalen på någorlunda normal nivå.————
Vi har laglig rätt att själva bestämma om vi skall låta vaccinera oss eller ej. Men beslutet har också konsekvenser, och man är inte lika stöddig i sitt vaccinmotstånd när man själv drabbats. Då går det från ett teoretiskt problem till egenupplevt hot om liv eller skada. ————
”Ta hand om immunförsvaret” är ett för mig nytt begrepp. Du får gärna förklara vad du menar, för jag anser att det är rent trams. Det närmaste jag kommit är studier av D-vitaminbrist och fosfatbrist/anorrexi. Bästa sättet att ta hand om immunförsvaret är väl att vaccinera sig.

Tack C G Gustavsson för du orkar ta debatten! och hela tiden exemplifierar med fakta vi alla kan ta del av.

Kan varmt rekommendera att gå in på Läkaruppropet på sociala medier för att kunna få ett litet bredare perspektiv i frågan.

”Åsa”.
Den här statistiken har jag hämtat från Folkhälsomyndigheten:
Under vecka 50 rapporterades 59 nya intensivvårdade patienter, och av dessa var 41 ovaccinerade.
Under vecka 47-50 var antalet intensivvårdade per 100.000 invånare 11 gånger högre bland ovaccinerade.
Jämför detta med att 82,0 procent av befolkningen över 12 år är vaccinerade med minst två doser och 85,9 procent har fått åtminstone en dos.
Man kan utan att tveka hävda att dina påståenden i dina tidigare kommentarer är helt felaktiga.

Detta bjuder in till spekulationer och en diskussion som saknar grund. Folk som slänger ur sig ”fakta” utan grund. Folk som tror att allt de läser på sociala medier är sant utan att vara källkritiska. Det sprids så mycket osanning på sociala medier som folk tror blint på utan att kritiskt granska det först. Senast vecka 50 rapporterades det att 70 procent av IVA-platserna tas av ovaccinerade och att under de senaste fyra veckorna 47–50 är antalet intensivvårdade per 100.000 invånare elva gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade. Direkt från folkhälsomyndigehetens egen hemsida. Veckorapporter för covid-19. Ja, alla har ett eget val och alla gör vad de vill med sina kroppar. Men sprid inte, och uppmuntra inte till en diskussion som sprider information som saknar grund.

Tycker det är minsta lilla mycket hets på oss som är vaccinerade. Och nej de som ligger inne Åsa är många 80 -talister som inte är vaccinerade samt äldre och sköra med flera underliggande sjukdomar.

Åsa..
Det vi vet nu också är att dem som är vaccinerad och insjuknat inte blir lika sjuka. Det vi inte vet är hur det hade varit om de inte hade varit vaccinerade….

Tack för bra artikel och jag hoppas att du snart blir helt återställd.
Ja, det är verkligen en hets på dem som väljer att inte ta vaccinet. Vi måste ha rätten att bestämma själva vad vi gör med vår kropp. Tyvärr ser det inte ut så i världen utan det går mot en medicinsk ”apartheid”. Vi vet ju nu att dem flesta som blir sjuka nu är de som är både dubbel- och trippelvaccinerade…

Åsa. Folkhälsomyndigheten delar inte din uppfattning om genombrottsinfektioner. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/uppfoljning-av-vaccination/ Senaste informationen jag fick var att samtliga intensivvårdade i F län var ovaccinerade, men det kan ju ha ändrat sig. Du har alldeles rätt i att vaccination är frivilligt och sjukvårdens uppgift är i huvudsak att erbjuda så bra sjukvård som man kan – sedan är det varje individs ansvar att ta ställning. Det är som med tobaksrökning där sjukvården informerar om riskerna men sedan är det individens ansvar. Med covid-vaccinationer är det lite mera komplicerat eftersom andra individer påverkas i högre grad. Men du har kanske annan pålitlig statistik som stöder ditt påstående om att de flesta som blir sjuka är dubbel- och trippelvaccinerade…

Henke skönt att du är hemkommen i alle fall. Offentliga personer som du får ju oftast utstå mer, just för att ni är offentliga. Både på gott och ont tyvärr. Sedan är ju alla människor olika vad man vill förmedla om exempelvis parti man röstar på, ekonomi och just nu vaccinerad eller ej.
Media har en stor roll i detta anser jag eftersom det gärna är större rubriker hur många som ligger på IVA som inte är vaccinerade.
Folk som har tagit sprutan på vinst och förlust känner en stor frustration när inte alla följer flocken. Så är det ju med mycket, jag tycker det speglar samhället vi lever i på många sätt tyvärr.
Det var bara en reflektion om din text. Hoppas du blir piggare.
Mvh Peppe

Hur var det då – var du vaccinerad och har råkat illa ut trots det – eller var du inte vaccinerad? Frågan är i allra högsta grad relevant. Senast i dag har jag fått ta ställning till en deslegitimerad före detta distriktsläkare som predikar vitamin och grönsaker och sprider desinformation om vaccinerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *