Nyheter

Skoglund: Google går inte lita på

Nyheter Allt som står på Google stämmer inte. Det fick Henrik Skoglund erfara tidigare under fredagen. Dessutom undrar han varför biblioteket i Skillingaryd är öppet vid färre tillfällen än biblioteket i Vaggeryd.

Foto: Per Bunnstad och David Alin

Min snart åttaåriga dotter brukar ibland komma med berättelser som låter helt otroliga. När man ifrågasätter så svarar hon med ”Det stod på Google”. Ni kan ju räkna ut själva vad jag kontrar med, vikten av att vara källkritisk.

Men i veckan föll jag själv i ”Allt som står på Google är sant-fällan”. Vi fick tips om en utställning på Skillingaryds bibliotek och jag tyckte det lät intressant att skriva om. Häromdagen gjorde jag som jag så ofta gör, googlade och nöjde mig med att kolla öppetiderna på biblioteket på Google-sidan. Det skulle vara öppet 10-13 under fredagen stod det och jag begav mig alltså tidigare idag iväg mot Skillingaryd. Döm av min förvåning när biblioteket var stängt, trots flera minuter efter öppningsdags.

Jag googlade igen och mycket riktigt lyste den gröna texten: Öppet – stänger kl 13 på min skärm.

Men jag var ju där och kunde med egna ögon skåda att det var stängt. Jag klickade mig in på bibliotekets webbplats och där stod sanningen i röd skrift: Stängt. Sanningen stod också på bibliotekets dörr ska tilläggas i form av text på papper.

Men detta är en lärdom som de flesta av oss kan dra nytta av. Var källkritisk, google har inte alltid rätt. Däremot brukar urspprungskällan åtminstone vara hyfsat nära sanningen.

Förövrigt: Varför har biblioteket i Vaggeryd öppet tre dagar i veckan medan filialen i Skillingaryd bara har öppet två?

Taggar

Dela


Läs mer

Kommunen svarar om felaktiga informationen

12 reaktioner på Skoglund: Google går inte lita på

Är väl inte så konstigt att det inte stämmer, när det är sommartider och då andra öppettider, borde man kanse ke förstå 🙂 bästa sidan att gå in på är väl bibliotekets egen hemsida,

Google hör till våra stora förvillare! Jag förfäras när folk inbillar sig att uppslagsböcker och ordböcker skulle vara överflödiga ”för man kan ju Googla”. Uppslagsböcker har haft en gedigen och kunnig redaktion som granskat all information! På Internet kan man hitta vilka galenskaper som helst. Det är förfärande när man läser ”råd” om hur man skall skapa mer utrymme i hemmet genom att kasta böcker, och i första hand uppslagsverk. Rena barbariet.

”Nilsson”! Ska man behöva ”klicka vidare” för att komma från osann desinformation till korrekt information? Hur vet man att desinformationen verkligen är desinformation? Informationen är ju i så fall ganska värdelös!

Lämna ett svar