Nyheter

Skoglund: När man snubblar över värdelöst vetande

Nyheter Ibland gör tillfälligheter att man snubblar över saker som ger en en ”aha-upplevelse” och där man nöjd och belåten kan konstatera att man blivit ännu en i det stora sammanhanget onödig kunskap rikare. I detta fall handlar det om Kanadas flagga.

I bakgrunden ser ni Kanadas största stad, Toronto. Foto: Pixabay och David Alin.

Om man undantar Sverige så har jag två favoritländer i världen. Det ena är Schweiz och det andra är Kanada.

Schweiz var inget land som förr gav mig gåshud, men efter att ha besökt landet 2019 och slagits de enormt vackra vyerna så vill jag verkligen tillbaka och uppleva mer.

Dessutom är det ett kontrasternas land. Du kan stå och bada i sol i en dalgång samtidigt som de ser snöbeklädda alptoppar. Jag gjorde resan Zürich – Lausanne med tåg och på mindre än tre timmar bytte tyskt och organiserat mot franskt och avslappnat.

Mitt andra favoritland är Kanada. Där har jag aldrig varit. Men ett besök i landet står definitivt högt upp på min att göra-lista. Även det är ett kontrasternas land som innehåller både vildmark och världsstäder.

Anledningarna till att jag är förtjust i landet är två. Jag har en bekant som sedan jag var barn har bott och verkat i landet. Klart man blir nyfiken på vad som egentligen finns där på andra sidan havet när man som storögd liten parvel hörde alla historier om landet.

Sen är jag en riktig hockeynörd och då antar jag att det kommer naturligt med intresset för landet. Kanada är ju hockeyns moderland och sporten är ofantligt, o f a n t l i g t, populär i landet. Det finns ishallar och rinkar var än man vänder sin näsa.

Genom åren har jag även fått nöjet att intervjua en hel del ishockeyspelare från världens till ytan näst största land. När man glider in på att snacka om deras hemland så har jag aldrig hört något negativt.

Jag är inte dum på det viset och jag förstår så klart att det finns en viss patriotism i deras svar. Speciellt när de också befinner sig långt hemifrån. Men svaren är genuina, det finns en stor stolthet över hemlandet.

Klockan 11.17 idag så satt jag och funderade över vad jag skulle skriva om härnäst. Min arbetsdag slutar klockan 12 och jag försökte hitta någon lämplig grej att sätta tänderna i. Helt plötsligt så ramlade jag över det faktum att det idag är exakt 57 år sedan Kanada bytte flagga.

Något jag personligen inte hade en aning om att de gjort. Jag trodde de alltid haft flaggan med de röda lönnlövet på ett vitt fält omgivet av två röda fält.

Kanada koloniserades på 1500-talet av både Storbritannien och Frankrike och den förra flaggan, Canadian Red Ensign, en röd flagga med den brittiska infälld i övre vänstra hörnet och Kanadas riksvapen till höger, hade varit i bruk sedan 1957.

Jag har även lärt mig idag att Kanada tidigare haft en hel rad med flaggor. På 1960-talet drog dock en debatt igång där många ville att Kanada skulle gå över till en mer självständig flagga. Något som alltså till slut skedde 1965.

Vad var det senaste du lärde dig som gav dig en riktig ”aha-upplevelse”?

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: När man snubblar över värdelöst vetande

Bra med lite onödigt vetande ibland kanske något som återkommer här, på Skillingaryd.nu i framtiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *