Nyheter

Skola med plats för 200 elever upphandlad

Nyheter Vid kommunstyrelsens sammanträde i går justerades upphandlingen direkt gällande projektering och uppförande av skolbyggnad F-3 i Götafors, Vaggeryd. Om ett år ska den vara inflyttningsklar

8 april visade Gert Jonsson (M) var nya Götafors skola ska ligga. Foto; Martina Ojala

– Det känns bra att vi är ett steg närmare en ny skola i Götafors. Planeringen är att ta skolan med tillagningskök i bruk hösten nästa år. Skolan kommer att vara en F-3, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen. 

200 elever kommer att få plats i den nya F-3 skolan i södra delen av Vaggeryd. Hyrestiden för skolbyggnaderna är tio år med option på förlängning, dock längst fem år. Efter hyrestiden ska byggnaden kunna nedmonteras och avetableras med erforderlig återställning. Anpassning och utökning kan bli aktuellt under hyrestiden står angivit i protokollet. 

Expandia Moduler AB tog hem upphandlingen är ett bolag som finns i Göteborg, Klippan och Västerås. 

(S)-gruppen med Kenneth Åberg, Annelie Borgström, Kenth Williamsson och Anna-Karin Slunge deltog inte beslutet då de tidigare ställt sig bakom ett förslag om grundskola i egna lokaler. 

Taggar

Dela


8 reaktioner på Skola med plats för 200 elever upphandlad

Att säga att (S) har en annan syn på att hyra en skola i 15 år känns lite märkligt. S, V, Empartiet och SD gick emot lokalt. Sveriges Kommuner och Regioner skriver att lokaler som man har en längre tid är bäst att äga… titta runt i GGVV och länet tittar vad som är norm så ser du att hyra skolor inte är norm. Skulle hyra vara billigare så skulle invånarna inte äga sina hus. Det är inget man behöver googla om. Efter ungefär 10 år så måste det dessutom planeras för en ny skola eftersom hyrskolan ska vara borta senast om 15 år liksom pengar som motsvarar en skola.

Man får hoppas att länsstyrelsen till sist sätter stopp för detta medvetna och planerade sätt att kringgå bygg. och planlagen. En över tid samhällsviktig verksamhet som en grundskola kräver en saklig utformad och godkänd detaljplan.

Vilka korkade idéer varför inte bygga en egen permanent skola som kan användas i hundra år, att hyra är ett dåligt och dyrt alternativ femklövern har inget grepp om ekonomi…

Det var det mest korkade beslutet ni kunde fatta.

Om ni i femklövern kan räkna, så kommer ni fram till att detta blir en mycket dyrare lösning. Jag tror att ni klarar det. Dt är bara att plussa på alla kostnader för att sedan jämföra detta med att bygga i egen regi.
När 15 år har gått, så har Vaggeryds kommuns skattebetalare betalat ganska många miljoner utan att ens ha någon skola.

Denna skola har varit på tapeten under flera år, den har behandlats av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige under flertal gånger. Vi i Sverigedemokraterna har från början hävdat att den gamla skolan skulle rivas och en ny skulle byggas på samma plats. Men Femklövern och Socialdemokraterna har stretat emot, trots att lärare och övrig personal, samt föräldrar ville detta. Tiden gick och då femklövern totalt tappat kontrollen över investeringarna, så när det blev akut att bygga var pengarna slut.

Jan-Erik Aronsson
Gruppledare
Sverigedemokraterna

Vad är det för plan att rivas inom 10–15 år. Varför bygger ni inte en permanent skola som ska stå i minst 100 år? Men det gör de väl inte i dagens byggande. Gör om och gör rätt från början. Bara slösar bort våra skattepengar.

Vad kommer detta att kosta och vad kommer det att kosta när kommunen ska bygga egna skollokaler om 10 eller 15 år. Jag tror inte ni sparar på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *