Nyheter

Skolan är i framkant

Skolan är i framkant

Nyheter Vid senaste frukostmöte i kommunen berättade barn- och utbildningschefen Per-Erik Lorentzon om projektet ”Från förskola till jobb” och bad företagarna engagera sig i lärlingsprojekt

Ungdomarna vill jobba praktiskt säger Gunnar Hermansson

För ett år sedan berättade barn- och utbildningschefen Per-Erik Lorentzon för deltagarna på frukostmötet om ”från förskola till jobb”. Vid senaste frukostmötet var det dags igen och Per-Erik lämnade information om vad som hänt sedan sist…

– Hur blev det egentligen med ”från förskola till jobb”? Ni vet det är som att gå på fest, man är uppklädd. Precis på väg till festen märker man en fläck på skjortan. Vi såg att skolresultaten inte var så bra. Ska jag gå på festen och täcka över fläcken eller gå hem och byta? Hel och ren är det viktigaste. Under tiden man byter skjortan märker man hål på strumpan. Vi upptäckte att vi hade ett kvalitetsarbete som måste göras först. Jag kände att alla projekten måste ha en bra grund och vi måste se till att vi har en tanke att följa upp resultaten i skola. Vi har nu följt detta. Vi har tagit fram en broschyr där vi berättar om kvalitén. ”Från förskola till jobb” som vi sätter upp i våra skolor och där ingår en mängd olika mål. De här målen är kopplade till en mängd olika resultat. Nu känner vi att vi är på gång. Rankningar i all ära, kul att vi kommer högt i ena men vi placeras lågt i den andra mätningen. Nu har vi vänt trenden men vi är inte nöjda som vi har det idag. Vi ska vara en skola i framkant. Ordet ”än”, det skickar jag med till er alla. Kan inte ”än” och så vidare. Det är en ansträngning i det man gör. Man kanske inte skjuter in bollen första gången, utan man tränar på det, berättar Per-Erik Lorentzon förvaltningschef på barn- och utbildning.

– Från ord till handling alltså. Jag har en ren skjorta och strumporna är hela. Nu har vi kommit igång med detta projekt ordentligt och det har varit mycket jobb. Vi frågade om näringslivet ville vara styrgrupp och de sa ja. Vi har tänkt att detta ska bli ett koncept med handlingsplan. Varje sexa som kommer på studiebesök till er är ny, passa på att visa upp er, fortsätter Per-Erik

– Även ungdomar som är svenskfödda, de vill jobba praktiskt och kanske inte tycker om skolan, men vill jobba som lärlingar. Det här bygger på att man under en viss period letar upp det rätta företaget, det där vill jag satsa på, men vi har en bit kvar att jobba med, säger Gunnar Hermansson.

– Vi ska fånga upp ett tiotal företag. Vi ska också veta att vi har en femårscykel på elever, sedan är det nian och därefter tre år till kanske eller oftast ett års utbildning därefter. Vi kan inte säga när de går i tvåan att ”tyvärr vi hittar ingen praktikplats för dig”. Jag har inte hört en enda bransch här i kommunen där det inte behövs folk. Partnerskap är viktigt, avslutar Per-Erik Lorentzon inför ett fullsatt frukostmöte vid Götaströms Värdshus.

Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef barn- och utbildning, informerade om vad som hänt sedan sist

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *