Nyheter

Skolan i fokus när politikerna debatterade

Nyheter Nu är det dags för debatt där alla partier har tre minuters talartid och en minut för varje mandat i fullmäktige. Partierna flörtade vilt med varandra, M till MP, S till C, L till S… ”Här kan vi samarbeta men inte på riksnivå”. Skolan, vård- och omsorg var i fokus när debatten gick in i andra halvlek.

Gert Jonsson (M) undrar varför S inte debatterar hur man tänker ekonomiskt

Fullmäktiges presidium hade koll på klockan när Moderaterna skulle debattera i tio minuter. Sverigedemokraterna nio minuter, Empartiet fem minuter, Liberalerna sex minuter, Socialdemokraterna 14 minuter, Vänsterpartiet fyra minuter, Kristdemokraterna åtta minuter, Centerpartiet åtta minuter och Miljöpartiet fyra minuter. Nedan är ett axplock från debattinläggen.

Ann-Katrin Löfstedtt (M);
– Biståndsbedömt boende på Furugården startar snart. Ett nytt särskilt boende 2028 i Vaggeryd. Viktigt med förebyggande åtgärder, bland andra ”Tillsammans mot ensamhet”. Vårt sjuktal ligger fortfarande högt då epidemin inte är över. 

Annelie Borgström (S);
– Vår kompetensförsörjning är det viktigaste. Vi ska vara den attraktivaste arbetsgivaren. Rätten till heltid men det ska också möjliggöra att orka jobba heltid. Det är självklart att arbetskläder och arbetsskor ska finnas inom vård- och omsorg. Jag tar centern i hand inflytandefrågor är viktiga, och den kan vi diskutera framöver tillsammans om ni är intresserade. 

Jenny Larsen (KD);
– Vi har under mandatperioden haft en pandemi och det gör att vi inte vågat fullt ut, men vi har gjort en del förändringar faktiskt. Skolan är mitt område och vi fokuserar på att eleverna ska gå ut med bra betyg. Och att få ett jobb. Behöriga lärare är en stor nyckel. Där ligger vi bra till, men övertid ligger vi högt i länet och i Sverige. För att barnen ska få sin uppmärksamhet är att vi ska ha små grupper, men på grund av brist på lokaler diskuterar vi detta mycket. Nu finns ljuset i tunneln. 

Carina Stridh Bjurhager (C);
– En ung människa idag blir bärande på det samhället och de normer vi skapat. Det kokas ner och ett försök att hitta sin plats i tillvaron. Alla ungar pressas mer eller mindre genom systemet. Det skapar många hinder. När jag läser skolverkets statistik om behöriga lärare, är ett nationellt problem, men vi måste se till att vi kan möta detta. 

Anna Karin Slunge (S);
– Som i Tofterydsrevyn. Vi vill inte ha fler baracker. En anonymitet har växt fram i skolan, det märker jag efter 40 år i kommunen. 

Gert Jonsson (M) flörtar med MP-Kristin och tackar också för det goda samarbetet ”Vi får åka upp på riks och visa hur vi kan vara sams”
– Vi ska inte skära i vår kärnverksamhet. Hur har S tänkt på alla dessa löften, finansieringen? Vi var i ett läge 2014 där vi hade miljonminus, vem vill jobba i en organisation med krisstämpel. 

Nadira Kilim (S);
– Alla frågor är jätteviktiga. I mitt jobb jobbar jag mycket med barn- och ungdomar och att skapa mötesplatser för de som är vår framtid. Vi ska jobba för att skapa en meningsfull fritid, men även för unga vuxna. Jag vill jobba för en tryggare fritid. Mer öppet på fritidsgårdarna på helgerna. Behöver vi vara flera vuxna ute, räcker det med föräldrar?

Pelle Philip (C);
– Jag är stolt över de goda medarbetarna i sociala förvaltningen. Vi har en god ekonomi. Det är viktigt att man i nämnden satsar både löne- och kompetensmässigt. 

Kristin Stark (MP);
– En utbildning som är anpassad med näringslivets behov, det ska inte vara skolans behov. Med tanke på alla nya arbetstillfällen vi har, hur ska de få tag på sin personal? Nu har vi möjlighet att bryta långtidsarbetslösheten. Vuxenutbildningarna är den mest lyckade vägen att gå. 

Atcha Adinda (L);
– Vi vill bygga i hela kommunen. Vi har pratat om Klevshult, Byarum och Hok. Strategiskt läge. Börja bygg. När vi hade möte i Klevshult var nästan alla partier överens om att det krävs att vi tar fram tomter så att byggnationen kommer igång. 

Kenth Williamsson (S);
– Konstigt att oavsett hur mycket pengar man har är det svårt att satsa på personalen. Det är S som styr nu och M som styrde 2014. När det gäller L så beklagar ni över att det inte byggs på landsbygden. Det är ju ni som leder kommunen. 

Thomas Axelsson (KD);
– Fastighetsunderhållet har inte fungerat. Det jag reagerar över är att det förebyggande underhållet har fungerat bra. Det gör det inte alls. Det är ju därför vi är där vi är. Vi har problem med fastighetsunderhåll. Jag vill också att vår upphandling ska bli bättre när vi köper in från externa aktörer. 

Marijo Corkovic (S);
– Skolinspektionens enkät och resultat. Årskurs 5, 8 och andra klass i gymnasiet. Glad att jag väckte dig Carina (C). Alla siffror som du sa ligger vi cirka 70 procent av behöriga lärare. 2015 låg vi på 80. Vi har tappat tio procent av våra behöriga lärare i skolan. 

Magnus Thelin (L);
– Vi har fått igenom motion, det blir väl som så att vi kommer att få mer verksamhetsbesök. Vi har röstat igenom så mycket annat med femklövern. 

Jan-Olof Svedberg (SD);
– Kan man på kort tid få kompetent personal? Hur många är det som står i kö till ett fast jobb. Man kanske har ett företag som kan sponsra den här utbildningen, det måste vara en riktig höjdare. Vi får inte tag på utbildade lärare. En liten kommun ska prioritera där det behövs. 

Jenny Larsen (KD);
– Vi har legat bättre i procent gällande behöriga lärare. När landet har sjunkande trend har vi det. Vi har vårt kvalitetsarbete där vi ställer frågor till barnen. 

Tuula Ingner (S);
– Vi kan inte hålla på att utreda simhallarna. Bygg bara. Jag har suttit här i 16 år och det har inte hänt någonting. I äldreomsorgen behöver vi göra undersköterskejobbet mer attraktiv. Höj lönerna, för sjutton. Vi måste satsa på ungdomarna. 

Gert Jonsson (M);
– Vi kan styra kommunen med femklövern. Nu behöver vi ha lite allvar. Det gäller att hitta en hållbar ekonomi. När vi går in i kärvare tid måste vi värna om kärnverksamhet. Har vi pengar till simhall? Det är bra fråga. 

Ewa Magnusson (L);
– Simhallen bra, då kan vi samarbeta i den frågan, Tuula. Ett bra föreningsliv och att hålla sig frisk är viktigt.

Jan-Olov Svedberg (SD);
– Lärarbehörighet är ett bekymmer. Det finns de som tycker att man inte ska släppa in de som inte har grunden. Så illa är det med rekryteringen av nya lärare. Socialen med personal och löner. Det känns som att hela samhället under en lång tid inte brytt sig så de här lönerna inte hänger med. Det är nödlösningar hela tiden, när det inte räcker till så sätter man in åtgärder, då är det kanske för sent. 

Atcha Adinda (L);
– Vi jobbar för ett samarbete med förskolan och äldrevård. Barnfamiljer ska slippa betala avgiften i juli månad. 

Elizabeth Orellana Bravo (V);
– Vi har inga vikarier. Jag jobbar heltid och blir inringd. Då är det kris. 

Kristin Stark (MP);
– Vi pratar mycket om barn och barns behov. Vi har mycket erfarenhet. Det är viktigt med barnen som du säger trygga barn blir trygga vuxna. Klara man grundskolan är det bästa vaccinationen för att få en bra start i livet. 

Kenth Williamsson (S);
– Att hyra baracker kostar skjortan. Det är M politik som är dyr inte S. 

Jan-Olof Svedberg (SD);
– Lärarna var överförtjusta i det förslag som vi lämnade för nya Götafors skola efter att den gamla hade rivits. Det hade gått fort att sätta igång, detaljplanen anger skolverksamhet. Ni satte stopp för detta i S. 

Kenth Williamsson (S);
– Vi styr inte. De flesta partierna var med i beslutet, replikerar Kenth om Svedbergs ord. 

Gert Jonsson (M);
– Jag hade förväntat mig att höra hur S jobbar för ekonomisk hållbarhet. 

Kenth Williamsson (S) avslutar sitt parti:s 13 sekunder som är kvar…
– Det är er politik som har gjort att skolor fått stänga och att barn och personal har blivit sjuka. Det är ert fel. 

Anna Karin Slunge (S) berättar hur skolan förändrats under sina 40 år i kommunen

Taggar

Dela


2 reaktioner på Skolan i fokus när politikerna debatterade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *