Nyheter

Skolan och industrin i framgångsrikt samarbete

Nyheter Vid fredagens digitala frukostmöte fick deltagarna följa med industriprogrammets lärare Rolf Claesson på en rundvandring i skolans lokaler på AQ i Vaggeryd. "Det här är början på något större", kommenterar skolchef

Rolf Claesson är lärare för industriprogrammet. Arkivbild

Jonas Pelllgaard, vd på AQ, inleder frukostmötet:
– AQ har idag ett 60-tal anställda i Vaggeryd. Vi har produktion av produkter i plåt, både små komponenter till större produkter. Vi utför stans- och laserskärning, kantpressning, lackering och montage. Vi försöker att hjälpa våra kunder i alla projekt och använda vår bredd och kunskap hos våra medarbetare. Företaget har varit väldigt stort och minskat i omgångar men de senaste åren stabiliserat. Det här samarbetet med Fenix har vi gjort under flera år i form av teknikcollege. De elever som går ut har fått se hur arbetslivet är här inom industrin. När Fenix 2 fick lokalproblem fick vi samtal om det ansträngda läget och de undrade om vi kunde ställa upp med lokaler. Det gick snabbt och arbetades hårt, vi flyttade runt i vår verksamhet och industriprogrammet, el och bygg programmet fick plats hos oss.

Rolf Claesson, lärare på Fenix, visade runt i skollokalerna på AQ.

– Väldigt förmånligt för elprogramseleverna som får vara med när det görs elinstallation på AQ.

Vad vinner företaget på det här?
– Försörjning av arbetskraft, det är inte så att vi sväljer alla elever, men vi växer också för vad blivande arbetskraft förväntar oss av industrin, god återkoppling från lärarna, vi kan utbyta erfarenheter, går in i olika projekt. Samarbetet är kul också såklart, att hitta nya vägar när skolan och industrin jobbar så nära tillsammans, svarar vd Jonas Pellgaard.

Rolf Claesson fortsätter den digitala rundvandring;

– Ångmaskin visar jag här, utvecklingen har varit enorm. Vi vet vad som händer i en cnc-svarv, hur det fungerar i en fleroperationsmaskin, Jag pratar gärna om min 3D-skrivare som är ny teknik, vi kan göra mallar och fixturer av den här. Vi har en kantvik, en fyrameter. vi har en mätmaskin, en rundvals med mera här på industriprogrammet.

Per-Erik Lorentzon, skolchef i kommunen kommenterar:
– Jag vill hylla samarbetet, då vi hade en krissituation och Jonas och AQ var snabba att hjälpa till. Det här var en idé vi kom fram till för ganska länge sedan. Vi ville ha utbildningarna så långt ut i branschen som möjligt. Det här är inte bara en utflyttad skola utan tanken är att vi ska vara kvar. Det skapar många möjligheter för oss. Glädjande nog har vi fått en bra skjuts på vuxenutbildningar och uppdrag mot företagen. Det senaste är att vi kan utöka internutbildningen och man kan dela på tjänster. Det här är början på något större. All eloge till AQ och Rolf, jag är jättestolt över det här.

– Eleverna är intresserade av få reda på vad man kan utvecklas till. Här kan man följa upp på ett smidigt sätt vad gör en vd, ställare eller montör. Man kan göra en validering om man ska anställa någon, säger Rolf Claesson.

– Kompetensförsörjningsfrågan är stor. Fortsätt jobba och hitta idéer, vi kommer att stötta från kommunledningen, kommenterar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Hur mycket uppskattar ni att kompetensen höjts, undrar Linda Christoffersson.

– Nu har vi precis börjat men på sikt kommer det att bli ett kompetenslyft. Det är få sökande till industriprogrammet över lag. Hur får vi folk att börja inom industrin? Vi lyfter oss själva och industrin att det blir attraktivt att jobba. Det finns en karriärmöjlighet inom industrin. Det är oftast svårt att hitta produktionsledare och teamledare, svarar Rolf Claesson.

Per-Erik Lorentzon, skolchef fortsätter;

– Teknikprogrammet har vi bra sökande till, vi ska ha en produktionsteknisk inriktning så man både har en den högskoleförberedande delen. Sedan får vi tänka på att vi är en liten kommun, men sen är det vuxensidan och de har räddat kompetensförsörjningen, jag är glad att vi kommit igång. Lätt att man ramlar ut när det blir varsel, här kan man jobba halvtid och sedan gå över till att studera halvtid och bli färdig, det kan gynna ställningen hos arbetstagaren.

Hur är stämningen undrar någon av deltagarna?

Eleverna vill inte gå hem, svarar Rolf Claesson.

Hur är det att vara lärare?

– Jag trivs som fisken i vattnet med närheten till industrin. Man utbyter erfarenheter, man kan låna grejer av varandra om man behöver, det gillar vi smålänningar och blir det billigt så blir det ännu bättre. Den röda tekniktråden, från förskolan till jobb, viktigt att man går ner till lägre åldrarna att visa upp industrin. Alla är hjärtligt välkomna att komma hit för att presentera sitt företag, det vet jag att eleverna skulle uppskatta, avrundar Rolf Claesson när rundvandringen avslutas.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skolan och industrin i framgångsrikt samarbete

Tack för ert engagemang både skola och företag. Industrin har och kommer ha ett stort behov av nya medarbetare.

Lycka till och tillsammans kan vi visa alla möjligheter industri har att erbjuder.
Annelie Borgström
Ombudsman
IFMetall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *