Nyheter

Skolbudget: Önskar 6,3 miljoner extra

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde diskuterades framtidens ekonomiska ramar. Förutom kompensation för lokalkostnader, då paviljonger vid Götafors skola står kvar längre tid än beräknat, önskar nämnden 4,7 miljoner till andra satsningar inom skolans område.

Önskar mer pengar till skolans värld

Enligt handlingarna från barn- och utbildningsförvaltningen är ”det ekonomiska utrymmet begränsat och äskandet från nämnderna bör vara på en rimlig nivå”. Nämnderna ska till budgetberedningen ta fram förslag på behov inom investerings- och driftverksamhet för budgetåret 2023 och en plan för åren 2024 och 2025. 

– Budgeten för 2023 ser vi olika pengar för olika åldrar. Vi får en resursfördelning då vi blir fler barn, men det är bara prognostiserat. Vi äskar två miljoner kronor och bland annat ska paviljongerna stå kvar vid Götafors skola då nya Götafors skola inte ser ut att bli klar tills 2023. Vi ser också att vi har högre kostnader i förskolan, säger Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förutsättningar inför 2023 ses att lokalkostnaderna ökar med två miljoner kronor samt ökade kostnader för skolskjutsar och livsmedelskostnader. Förutom kompensation för ökade lokalkostnader finns sju områden som nämnden har angett på önskelistan till budgetberedningen: 600 000 kronor till att stärka det elevsociala arbetet för ökad trygghet, 1 8 miljoner för specifika och riktade insatser för ökad måluppfyllelser, 500 000 för att iordningställa utemiljöerna vid Hjortsjöskolan, 600 000 till coachande insatser för ökad motivation, fullföljd gymnasieutbildning och sysselsättning, 700 000 kronor för fortsatt industriutbildning på AQ i Vaggeryd, 1 miljon till kvalitativ skolmåltid och 500 000 kronor till möbler för elevsamvaro och Fenix bistro. 

Bland de olika sätten att skapa ekonomiskt utrymme ses bland annat:
Effektiviseringar såsom bättre avtal, minskad kopiering, datorkostnader, optimerad bemanning, skolskjutsar.
Prioriteringar såsom upphandlingar kontra egen regi, avgiftsfri juli, små enheter, programutbud och kostens råvaror.
Besparingar såsom minskad personaltäthet, mindre stödresurser, kostens råvaror och kursutbud. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Skolbudget: Önskar 6,3 miljoner extra

De ekonomiska kraven bekräftar att hyrning utav hel skola till Götafors spräcker Femklöverns tidigare beräkningar. För att få stopp på dessa tokerier behövs en ny politisk majoritet i kommunen. Föräldrar rösta på nuvarande opposition i valet 11 september.

Hur effektiviserar man skolskjutsen? Barnen som finns måste väl skjutsas till och från skolan.

Personaltäthet är inget man sparar på, folk ska hålla hela livet.
Är arbetsförhållande dåligt och låg personaltäthet går det också ut över innehållet och engagemanget och blir bara ett stort minus för båda parter.

Hur kan man motivera följande:
600 000 för att öka motivationen hos elever? Är inte lärarna också till för att motivera sina elever. Ökade kostnader för livsmedel och samtidigt ska man spara på kostens råvaror? Ge barnen bra och hälsosamma måltider, det är ingen sparåtgärder, det får kosta!
Ni bör nog omfördela era förslag.
SBK

Anställ ifrån privata sektorn och driv kommunen som ett företag så vi får ett slut på denna lekstuga med skattepengar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *