Nyheter

Skolchefen: Att leda i en pandemi

Nyheter Hur fungerar vardagen på barn- och utbildningsförvaltningen? Vad har det här året inneburit för alla förskolans barn, elever och lärare? Hur ser egentligen läget ut nu?

Per-Erik Lorentzon är skolchef i kommunen

I ett år har pandemin satt spår hos oss alla samtidigt som skolan ska vara öppen och undervisningen ska bedrivas. Hur fungerar vardagen egentligen på förvaltningen? Skolchefen Per-Erik Lorentzon förklarar; 

– Pandemin har verkligen utmanat oss på alla sätt och vis, vi har ställt om, anpassat oss och blivit allt mer digitala ju längre tiden gått. I dag är det en vardag även om det är en konstig sådan. Det som påverkar oss mest är att det är så ryckigt för personalen. De många rekommendationerna som finns, exempelvis att stanna hemma vid symptom, familjekarantän etc gör att frånvaron bland både personal och elever är mycket högre än vanligt. Ser man över tid så har vi ett personalbortfall på mellan 10-15 procent en normal pandemivecka. Att inte veta om ens kollega är på plats eller inte nästa dag sätter stor press på personalen. Jag vill verkligen hylla vår personal för det fantastiska jobb de gör för att hålla verksamheten och skolan igång.

– Den nationella strategin har hela tiden varit att hålla igång skolor och förskolor varför många restriktioner som gäller allmänheten inte gäller hos oss. Som exempel kan nämnas att när vi själva använder sporthallen gäller inte regeln med att varje person ska ha ett utrymme om tio kvadratmeter per person. Men om det kommer in någon person från allmänheten gäller tio kvadratmeter. Därför blir det omöjligt för oss att dela lokaler med allmänheten. Vi måste ha en tydlig gräns, mellan skolan och allmänheten.

– Barn och utbildningsförvaltningen har mycket beslut vi måste ta och för att kunna göra det måste vi ha fakta. Vi får varje måndag eftermiddag statistik från smittskyddet i regionen. Det statistiken beskriver är hur många smittade vi har i åldersgruppen 0 till 19 år. Statistiken har vi fått sedan i höstas och över den här perioden har vi haft mellan 5 och 10 positiva tester per vecka i vår åldersgrupp. Det vi kan se är att antal smittade gått upp efter höstlov, jullov och senast sportlovet. Förra veckan hade vi 25 positiva tester i åldersgruppen 0 – 19 år vilket är den högsta siffran hittills. Det är viktigt för oss att relatera till fakta när vi jobbar. Man hör mycket och rykten skapas, men det vi behöver är fakta. Utöver den rapporten vi får från regionen så har vi också daglig närvarouppföljning så vi vet hur närvaron ser ut bland personal, barn och elever. Utifrån detta kan vi sedan göra bedömningar och ta beslut.

– När det blir toppar, som den här veckan, så har vi extramöten, ibland flera stycken. Man kan säga att vi jobbar både med övergripande strategier som är på lång sikt och sedan hanterar vi akuta saker där beslut måste tas snabbt.  Som chef är jag ansvarig för besluten och det är därför viktigt att verkligen lyssna in och hitta kärnan i frågan. Flera gånger har vi varit tvungna att fatta beslut innan vi är helt redo och då får man helt enkelt tänka utifrån våra elever. Vi ställer därför oftast den enkla frågan ”-Blir detta bra för våra elever?” om svaret är ”ja” så blir det ett rätt beslut. Elevernas rätt till sin undervisning är överordnat allt vi gör och med det följer att skolan måste pågå mer eller mindre som vanligt.

När sportanläggningarna öppnades förra veckan upptäcktes nya krockar.

– Många situationer dyker upp och ett exempel på detta var när Sporthallen i Vaggeryd åter öppnade för föreningarna i måndags. I Sporthallen har Waggeryds atletklubb sina egna lokaler som är helt åtskilda från skolan. Problemet var att omklädningsrummen är samma och att skolan ibland använder gymmet, något som inte gick utifrån de restriktioner som finns.

– Jag fick en väldigt bra kontakt med styrelsen för atletklubben och vi kunde gemensamt komma fram till hur vi skulle kunna lösa situationen. Vår lösning är att klubbens medlemmar byter om hemma och att skolan inte nyttjar gymmet. En lösning som verkar fungera och som säkerställer både idrottsundervisningen och medlemmarnas behov av att träna på ett säkert sätt. Vi ska inte, just nu, blanda skolans verksamhet med allmänhetens. 

– Att hålla reda på alla restriktioner, rekommendationer och begränsningar är inte lätt och det är ibland ännu svårare att tolka dem. Vi är ju inte många som har pandemihantering som en del i utbildningen så därför är det väldigt skönt att vi har så många att fråga. Särskilt bra stöd har vi från smittskyddsenheten i Jönköping som alltid är tillgängliga för oss.  Jag trodde nog aldrig att jag skulle ha smittskyddsläkarens telefonnummer som kortnummer i min telefon, kommenterar Per-Erik Lorentzon. 

Per-Erik Lorentzon poängterar vikten av att tänka på restriktionerna inför det stundande påsklov.

– Familjen i stort måste tänka på att hålla sociala avståndet och restriktionerna som finns. Jag tror att smittspridningen går uppåt för att man rör sig mer i samhället under ledigheter. Man har helt enkelt en annan rutin när man är ledig. Att hålla det sociala avståndet, vara noggrann med hygien kommer man långt med. Att ta en klick handsprit både före och efter man varit i butiken kan vara skillnaden. Att alltid tänka på att pandemin fortfarande pågår, uppmanar skolchefen. 

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *