Skolkpengen blev inte av
Nyheter Som vi berättade för en månads sedan var det två elever på högstadiet i kommunen där föräldrarna nu fått vitesföreläggande brevledes då deras barn inte funnits på plats i skolan.
– Båda två är lösta nu, så det blev inget vite för föräldrarna, berättar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden som samtidigt berättar att breven med vitesförläggande skickades hem till föräldrarna om skärpning när det gäller skolnärvaron, och om ingen förbättring gjordes så ämnade förvaltningen dra ärendet vidare till domstolen som sedan avgör om ansökan om vitesförläggande.
– När vi tittar totalt sett så är det totalt 71 elever i kommunen som har hög frånvaro och då är man borta mer ännu 20% av sin skoltid. Det handlar om 44 pojkar och 27 flickor. Dessa 71 eleverna finns nu med i en tydlig rutin där vi följer närvaron och vid den här omfattande frånvaron har skolan kontaktat BUP, primärvård och socialtjänst som engagerar sig i ärendet, berättar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Elever med hög frånvaro, mer än 20%, i dagsläget är 11 stycken i årskurs 1, 7 i årskurs 2, 4 i årskurs 3, 3 i årskurs 4, 9 i årskurs 5, 8 i årskurs 6, 11 i årskurs 7, 10 i årskurs 8 och 9, där statistiken visar att pojkar står för lägre närvaro än flickors närvaro i kommunens skolor. Ett nytt stödmaterial har tagits fram där det finns mall för kartläggning och handlingsplan vid problematisk skolfrånvaro samtidigt som eleven själv ska upprätta planen tillsammans med sin mentor. Det nya materialet testas just nu av Hjortsjöskolan 7 – 9 i Vaggeryd.
Artikeln om vitesföreläggande vid skolk finns här
När jag gick på högstadiet var det inga mensproblem så varför skulle det helt plötsligt va det idag?
Här kan man ha i beaktande att det gäller all frånvaro där sjukdom, läkarbesök, Tandläkarbesök mm är inräknat. Att då flickor är fler kanske inte är så konstigt då många exempelvis lider av mensturationssmärtor 1 gång i månaden. Många flickor har även tandställning där det krävs täta tandläkarbesök på annan ort mm.
Och behöver man vara hemma vid menstruation smätor, finns väl smärtstillande. Och alla har väl inte tandställning. Och då finns det nog killar som har det med.
. aira när du skriver så så har du nog inte riktigt förstått den problematik det är kring unga flickor och menstruella problem. Det handlar inte bara om smärta och riktig smärta är svår att smärtlinda utan även om kraftig nedstämdhet och illamående /kräkningar. Tråkigt att du förminskar ett så stort problem. När det kommer till tandställning som behöver justeras så är majoriteten av bärarna flickor.
Flickor har inte högre frånvaro än pojkar i vår kommun. Det är tvärtom.
Nej men det är viktigt att ha en hel bild när man talar om frånvaro och orsak och om det är rimligt att utreda om det finns en logisk och naturlig förklaring. Just nu utreds alla med 20% frånvaro även de som man exempelvis vet har många och täta läkarbesök.