Nyheter

Skolorna byggs om och till – men räcker det?

Nyheter Hög inflyttning, stora klasser, nya och ombyggda lokaler. Nu planeras storsatsning inom skolan för 250 miljoner.

Arkivfoto; Vid Sörgårdsskolan i Skillingaryd råder nu akut platsbrist

– Nu när vi står på att bygga nya skolor behöver vi också titta på lärarmiljöer. Man kanske inte ska ha de traditionella fyrkantiga klassrummen. Vi har varit och tittat på en skola i Lerum där vi sett hur den framtidens lärarmiljö kan se ut. Vi behöver också fräscha upp gamla klassrum för att få bättre lärarmiljö. Jag önskar att det kan bli redan på Sörgårdsskolans tillbyggnad eller Götafors där det är de nya klassrummen. Vi behöver ta oss tid att tänka hur klassrummen kommer att se ut nu när vi bygger om och till våra skolor för 250 miljoner kronor till framtidens skola i kommunen, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det finns flera steg som vi vill göra och vi har gjort en framställan till kommunstyrelsen och därefter gör förvaltningen ett detaljerat projekt. Sedan beslutar kommunstyrelsens om projektet och därefter genomför tekniska nämnden. Inrktningen vad vi ska ha för skolor är besluten som togs under senaste fullmäktige, berättar Jenny Larsen (KD).

Sörgårdsskolan ska byggas till och den gamla skoldelen ska rivas och startar hösten 2019 och klar 2020. Sörgårdsskolan är den skola i Skillingaryd som just nu har akut platsbrist, men även Fågelforsskolan har idag stora klasser. Inflyttningen ökar och klasserna blir större. I väntan på att Hoks nya förskola byggts klart behövs ytterligare ett klassrum för årskurs 6 inför läsåret 2019 – 2020. För att undvika ersättningslokaler i Hok som inte kan nyttjas i projektet Götafors föreslår barn- och utbildningsförvaltningen att årskurs 6 i Hok går på Hjortsjöskolan under ovan nämnda läsår, men där saknas det också minst ett klassrum för F – 6 inför samma läsår.

Slättens förskola byggs till, dit är pengarna redan äskade, och projektet påbörjas snarast. Det kommer att bli en F – 3 skola vid Götafors när förskolans barn har flyttat till Slätten och renoveringen av Fågelforsskolan F – 6 pågår.

– Hjortsjöskolans matsal behövs utökas, då det går mycket barn på skolan och vi vill ha slöjd i norra delen av skolan. Det är några slöjdtimmar där redan nu, men vi vill flytta ihop trä- och syslöjd och när det är klart blir där en ”träskola”, menar Jenny Larsen (KD).

Vid senaste fullmäktige antogs den nya lokalplanen för skolan.

– Det är i de yngre åldrarna som ökar just nu i skolan och därför har vi ändrat inriktningen av lokalplanen. Det här är själva inriktningsbeslutet som vi vill jobba med framöver, säger Jenny Larsen (KD).

– Har östra skolan gått upp i rök? Undrar fullmäktigeledamoten Anna-Karin Slunge (S).

– Östra skolan fanns inte med i förra förslaget till lokalplanen, svarar Jenny Larsen (KD).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *