Nyheter

Skolskjutsavståndet har justerats

Nyheter Efter Byarumsföräldrars skrivelse till kommunen har som vi berättat reglerna ändrats och rätt till skolskjuts har justerats. Vi berättar nu mer om detta.

– Vi gör en justering av resorna och sänker gränsen för årskurs sju till tio från 5 ner till 4 kilometer. Det här ger alltså Byarumshögstadieleverna får rätt till skolskjuts. Men vi har inga planer på att ytterligare förändra skolskjutsreglerna i nuläget, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Enligt skollagen om grundskolan och särskolan är hemkommunen skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts om det behövs med hänyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder hos elev eller av annan särskild omständighet. Skyldigheten gäller inte den elev som väljer en annan grundskola än den som kommunen annars skulle ha placerat dem i eller om man går i en så kallad friskola.

Nu har högstadieleverna fått samma minilängd som mellanstadieeleverna. För F – 3 gäller minst 2 km,  skolår 4 – 9 minst 4 km och till gymnasiet krävs minst 6 km. Avståndsmätningen görs enligt följande prioritetsordning: Gångväg, cykelväg, bilväg. Utöver gränserna för skolvägens längd finns gränser för hur lång vägen får vara mellan bostaden och påstigningsplatsen: Skolår F – 3 max 1 km Skolår 4 – 6 max 2 km Skolår 7-9 max 3 km och gymnasieeleverna en maxlängd på 6 km.

Arkivfoto. En skolväg kan vara lång men nu har minilängden för högstadieelver justerats

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *