Nyheter

Skydda våra stränder och skogar!

Nyheter Vi befinner oss i en akut miljökris med ett skenande klimat och utarmning av biologisk mångfald. Miljökrisen drabbar och påverkar såväl Sverige som andra delar av världen redan idag och det kommer att bli värre om vi inte agerar kraftfullt och insiktsfullt. Det vore ett stort misstag att försvaga strandskyddet och skyddet av värdefull skog, skriver Marianne Frick i Naturskyddsföreningen i Vaggeryds kommun.

Att behålla ett starkt och generellt strandskydd är en viktig åtgärd för att bevara biologisk mångfald. Det är även en klimatåtgärd, eftersom skydd av strandnära miljöer säkrar naturliga kolsänkor och minskar risk för översvämningar. Självklart råder olika förutsättningar för strandskydd i olika delar av landet, men det tas det hänsyn till redan med dagens lagstiftning.

Detta system kan naturligtvis utvecklas och förbättras, men att luckra upp strandskyddet riskerar få mycket negativa konsekvenser för både växt- och djurliv, naturliga klimatlösningar och allemansrätten Det svenska strandskyddet är unikt; vår gemensamma rätt att gå, bada eller bara vara i närheten av orörda stränder är en viktig del av allemansrätten.

Skydd av värdefulla skogar och ett förändrat skogsbruk helt nödvändiga åtgärder om vi ska kunna bevara skogens biologiska mångfald och friska skogsekosystem. Dagens ohållbara skogsbruk, med kalhyggen som främsta metod, har omvandlat vår natur i grunden och medfört en kris för den biologiska mångfalden. Det är hög tid att utöka skogsskyddet och ställa om till hållbara brukningsmetoder.

Naturskyddsföreningen ser att ett starkt strand- och skogsskydd och ett hållbart skogsbruk ger goda möjligheter för en positiv utveckling för hela landet, samtidigt som såväl biologisk mångfald, naturliga klimatlösningar och allemansrätten säkras.

Vi hoppas att våra förtroendevalda politiker fattar kloka beslut inför framtiden och ser till att strandskyddet bevaras och att värdefulla skogar skyddas. Läget är akut. Klimatet skenar och den biologiska mångfalden utarmas allt snabbare. De beslut som fattas nu kommer att påverka framtida generationer för alltid. 

Marianne Frick

 Naturskyddsföreningen i Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


8 reaktioner på Skydda våra stränder och skogar!

Pelle, det finns ingen strandlinje på Stureplan och då finns det ett underskott av det i hela Sverige.

Tackar Skogsmullen för ett i huvudsak bra inlägg.

Förstår att Marianne Fricks debattartikel är ett centralt utskick.

Vill bara förklara att Sverige har 42 000 mil strandlinje utmed hav och sjöar och 41 000 mil smala vattendrag.. Dessa platser är mycket hårt reglerade. Centern vill att sjöar under ett hektar och vattendrag under två meters bredd ska undantas från dessa regler. Centern vill att det ges möjlighet att utveckla dessa områden för att skapa attraktiva tomter.

Pelle Philip

I Sverige har vi många stränder alla åar, floder, älvar, insjöar, havsstränder så nog skulle vi kunna bygga strandnära här och var. Kommer säkert bli restrektioner även om man lättar lite på strandskyddet. Någon har vid tillfälle räknat ut hur mycket stränder det finns i Vaggeryds kommun men hittar inte den information. Tror det var på Bengt Dahlqvists tid.

Strandskydd må vara ,men att ta bort rätten för skogsägarna att avverka sin egen skog är att gå för långt. Då kan vi ta bort allemansrätten också

Det skogsbruk som bedrivs i vårt län bedrivs på ett ansvarsfullt sätt som tar hänsyn till djur och miljön. Det finns inte en skogsägare som skulle agera på ett sätt som äventyrar en biologisk mångfald på sin egen fastighet. Den småländska skogsägaren är en garant för att vi i framtiden kommer att ha skogar som producerar virke men även naturupplevelser som människor i vår tid efterfrågar. Det största hotet kommer från staten som vill reglera och rasera det som generationer av skogsägare byggt upp. Ett lika stort hot är lobbyisterna i form av naturskyddsföreningen och miljöpartiet som inte förstår att skogsbruket är en av vårt lands största ekonomiska tillgångar som ger arbetstillfällen inte minst i skogsbygden. De har allierat sig med miljöaktivisterna nere i Brüssel som inte har en aning om hur ett ansvarsfullt skogsbruk fungerar. Centerpartiet har fel i det mesta och är inte ett parti för landsbygden men i fråga om äganderätten för skogsägare får vi hoppas att Annie Löf inte ger efter. På vilket sätt tycker naturskyddsföreningen att våra skogar skyddas av de industriella vindkraftsparker som vi i värsta fall snart har i vår kommun? Då är man knäpptysta. Varför? Byggandet av dessa parker med anläggningsytor och vägar förstör livsmiljön för massor av arter för all framtid. Kvicksilver och andra miljögifter frigörs och kommer ut i våra vattendrag och grundvatten. Men då gör det inget eftersom det är lättare att ge sig på skogsägarna än multinationella företag som är lierade med miljöaktivisterna. För när det gäller miljön är det ekonomiska aspekter som går i första hand. Mitt råd till naturskyddsföreningen är att byta fot och agera mot vindkraften. det är det bästa sättet att skydda skog och natur.

Håller till fullo med insändaren och kommentaren om vindkraften
I Tyskland dödas det mer än 300 000 fladdermöss /år på grund av vindkraftverken i Norge dödas havsörnar och sjöfåglar

Det första steget i att skydda fåglar och insekter vore att förbjuda vindkraftverk men det talas tyst om i dessa kretsar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *