Nyheter

Släppta restriktioner: Lättade men behåller vissa åtgärder

Nyheter Idag släpps restriktionerna. Men hur känns det? Blir det ”som vanligt” idag? "Vi uppmanar till kärleksfull hänsyn", "Vi är lättade över att inte behöver flytta fram lägren", "Man behövde inte att ha så bråttom". Fortsatt ansträngt läge inom vissa kommunala verksamheter

Arkivfoto från Happy Homes i Vaggeryd

Vid Hemköp i Skillingaryd kommenterar butikschef Emil Kvarnström:
– Pandemin är inte över och det är fortfarande många som är sjuka i samhället. Vi kommer därför att behålla ett flertal åtgärder som bland annat innebär att vi; behåller samtliga fasta installationer som avdelare vid kassabanden, plexiglas i kassan och stationer för handsprit. Utöver det kommer vi fortsatt uppmana våra kunder att hålla avstånd för att motverka trängsel.

Byarums pastorat:
– Ja, vi tänker att vi öppnar men att vi fortsättningsvis uppmanar till kärleksfull hänsyn genom att stanna hemma vid symptom, fortsätta tvätta händer noga, hosta och nysa i armvecket samt att hålla avstånd. Detta tänker vi gäller all församlings- och begravningsverksamhet.

– Vi hoppas nu att församlingen längtar efter att få träffas igen i de olika verksamheterna, de är verkligen varmt välkomna och efterlängtade! Vi kommer också att fortsätta med våra små filmer som vi lägger ut inför helgen på pastoratets Instagram, berättar Mikael Svenningsson vid pastoratet.

I vaccinationslokalen under förmiddagen var sjuksköterskan lite sparsam i sina kommentarer.
– Nja, det är nog lite för tidigt och framför allt kanske man inte skulle släppa allt fritt på en gång, sa sjuksköterskan och stack sprutan i vänstra armen på undertecknad.

Vid Stiftsgården Tallnäs är Jenny Johansson lättad.
– Ja, det känns verkligen skönt att få kunna fortsätta planera för våra läger som är inbokade från och med mars månad. 

Henric Johnsson vid Skillingaryds Begravningsbyrå;
– Det är framförallt en lättnad att kunna fokusera på sorgen snarare än restriktionerna. Det är skönt att restriktionerna inte längre riskerar att överskugga sorgearbetet. När man får sorg behöver man, bland annat, få ta avsked. Restriktionerna och smittläget har ibland hindrat sörjande att kunna ta farväl på det sätt de velat. Det är viktigt att kunna sörja tillsammans. Men med tanke på den fortsatta smittspridningen kommer vi vara fortsatt försiktiga en tid framöver.

Arkivfoto. Fortsatt ansträngt läge inom socialförvaltningens verksamheter

Från Vaggeryds kommun informerades det under eftermiddagen om:

Socialförvaltningen
Avvecklingen av åtgärderna mot covid-19 som genomförs 9 februari 2022 innebär inga egentliga förändringar för socialförvaltningen. Så länge samhällsspridningen är hög behöver särskilda riskreducerande åtgärder vidtas inom vård och omsorg, enligt de direktiv som utgår från Smittskydd och vårdhygien (Region Jönköpings län). Patienter, brukare och personal inom vård och omsorg ska fortfarande provtas vid symtom.

Personal inom vård och omsorg som är ”symtomfri hushållskontakt” genomgår fortsättningsvis snabbtest inför varje arbetspass enligt riktlinjer från Smittskydd och vårdhygien.

Socialförvaltningen befinner sig fortsatt i ett väldigt ansträngt läge vilket till stor del kopplas till hög personalfrånvaro i verksamheterna. Detta innebär att det fortsättningsvis kan behöva göras dagliga anpassningar och prioriteringar av vissa insatser, där livsnödvändiga insatser prioriteras framför andra insatser. De personer som eventuellt får förändrad insats kontaktas i så fall av aktuell verksamhet.

Barn- och utbildningsförvaltningen
Förskola
På några förskolor har personalfrånvaron minskat något under början av vecka 6. Det är fortfarande ansträngt läge på några förskolor men inte i samma omfattning som tidigare.

Grundskola och fritids
Flera av grundskolorna och fritidshemmen har haft en mycket hög personalfrånvaro, men de senaste dagarna har den börjat avta något. Det är några enstaka fritidshem/skolor som fortsatt har ansträngt läge.

Fenix
Gymnasiet och vuxenutbildningen har fortsatt undervisning på plats. Personalfrånvaron är förhållandevis låg.

Måltider i förskola och skola
I våra kök ligger personalfrånvaron kvar på en hanterbar nivå även den här veckan.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Från och med onsdag den 9 februari har vi ordinarie tider för allmänhetens bad. Ingen bokning krävs och alla årskort börjar gälla som vanligt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *