Nyheter

Slättens förskola invigdes

Nyheter Tre förskolor har blivit en. Under torsdagsmorgonen invigdes Slättens förskola i Vaggeryd med tårtkalas

Jenny Larsen (KD) var med på invigning och tårtkalas  [1/10]

  [2/10]

Slättens förskola invigdes  [3/10]

Förskolans utegård  [4/10]

Skogen är även inne. Foto; Privat  [5/10]

Skogen är även inne. Foto; Privat  [6/10]

Skogen är även inne. Foto; Privat  [7/10]

Foto; Privat  [8/10]

Invigningstal. Foto; Privat  [9/10]

Foto; Privat  [10/10]

Ylva Josefsson klippte bandet när Slättens förskola invigdes under torsdagsförmiddagen. 

– Tre förskolor har blivit en, menar Ylva Josefsson som är rektor för södra delen av förskoleverksamheten i Vaggeryd där det nu vid Slätten ingår barn från Götafors, Fritiden och Slätten. Vi har sex förskoleavdelningar med barn i åldrarna 1 – 5 år. 

Förskolan har varit igång ett tag men nu är sista etappen renoverad med bland annat tillagningskök. 

Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden var nöjd. 

– Det känns bra. Här har förskolan jobbat med utegården och använder grönområden. Naturen finns idag inne på förskolan. Fyra moduler består skolan av och det var i mars 2020 som första etappen var klar. Nu har man renoverat den andra delen där det blivit ett tillagningskök, berättar Jenny Larsen. 

Lina Larsson är kommunens miljöstrateg och berättar mer om ett ovanligt bidrag som anlänt till förskolan. 

– Vi har fått LONA-bidrag och det är ett naturvårdsbidrag som man kan söka för olika åtgärder. Vi har sökt för den biologiska mångfalden. Vi har fått 200 000 kronor i bidrag, hälften av dessa i rena pengar och hälften i resurser. Det är första gången bidraget gått till en förskolegård. Vi har sneglat på blomsterängen vid Götarps Hage, vi har gjort pilkorgar, planterar blommor- och lövbuskar, vi har gjort en friluftsuteplats med bänkar där man kan sitta ute och äta exempelvis, berättar Lina Larsson. 

Förskolans rektor Ylva Josefssons invigningstal;

Att arbeta med Hållbar utveckling handlar bland annat hur demokratiska värden kan lyftas fram.  Slätten är en förskola som utformats tillsammans av kommunens tjänstemän, förskolepedagoger, föräldrar och barn i en demokratisk process. Grupper med pedagoger har påverkat hur rum och andra utrymmen på bästa sätt kan utnyttjas.  Barnen har fått berätta sina drömmar om vad som skulle rymmas på deras gård – vattenlek och  tillsammansgunga bland annat. Vårdnadshavare tillsammans med pedagoger gjort studiebesök på Åviken. Vi har tillsammans med kommunens  miljöstrateger, Lina Larsson och Madeleine Larsson, gjort kreativa skisser på  förskolegården som där man kommit fram till att dela in gården i zooner, vidlyftiga zoonen, trygga zoonen och vilda zoonen. På utegården finns en äng, uteatelje, utebygg och odlingslådor,  hinderbana.  Genom ett LONA bidrag har vi kunna skapa en miljö som främjar biologisk mångfald.

Invigningen avslutade med att förskolechefen välkomnade besökarna att kliva in i “vår trädgård” som visar att det kan vara möjligt att bygga in demokrati och hållbar utveckling som  värde i en förskolegård.

Taggar

Dela


1 reaktion på Slättens förskola invigdes

Härliga tider när det producerades lite fastigheter i Vaggeryds kommun, speciellt när det är till vår framtid. Våra barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *