Nyheter

Slutsolat i kommunens simhallar

Nyheter Från den 1 september får inte personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium

Arkivbild

Eftersom det inte längre är tillåtet för de under 18 år att sola i kosmetiskt solarium har solarierna i simhallarna i Vaggeryd och Skillingaryd stängts. Det är kultur- och fritidsnämnden som har tagit beslutet som innebär att det inte är möjligt att sola i simhallarna längre

Taggar

Dela


4 reaktioner på Slutsolat i kommunens simhallar

Här är det nya regelverk som gäller solarium.
Klippt ur texten från strålsäkerhetsmyndigheten
Blir nog fler solarium som kommer att stänga då det i princip måste vara bemannat av personal som tar emot kunder.

Sol och solarier Regelverk för solariesalonger
18-årsgräns på solarium
18-årsgräns på solarium
Från och med den 1 september 2018 är det inte tillåtet att låta personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium. Detta framgår av 7 kap. 6 och 7 §§ strålskyddslagen (2018:396). Bestämmelserna riktar sig till den som yrkesmässigt bedriver verksamhet med kosmetiskt solarium.

Bestämmelserna att inte låta någon som är under 18 år sola i ett kosmetiskt solarium kan uppfyllas antingen genom att du som bedriver solarieverksamhet har personal på plats som kontrollerar kundernas ålder eller genom att du använder en teknisk lösning som säkerställer att endast kunder över 18 år kan få tillträde till solarierna. Det räcker inte med att informera om åldersgränsen genom den skylt med information om 18-årsgränsen som måste sitta synligt vid det kosmetiska solariet.

Legitimering med pass, ID-kort, körkort eller bank-ID
För bemannade verksamheter ska det finnas rutiner som säkerställer att personal som möter kunderna känner till 18-årsgränsen och begär legitimation av de kunder som har ett ungdomligt utseende. Giltiga dokument för legitimation är pass, ID-kort, körkort eller bank-ID.

För obemannade verksamheter kan olika tekniska system säkerställa att lagen uppfylls.

Tekniska system för legitimering inför solariesolning
Följande tekniska system eller lösningar för legitimering är godtagbara:

Legitimering i lokalen genom bank-ID (mobilt bank-ID) för att få tillgång till solariet.
Legitimering i lokalen via video och dokumentläsare som kopplas till ett servicecenter där personal kontrollerar kundens ålder.
Legitimering innan soltillfället via ett säkert system med kod eller dylikt som ger kunden tillgång till solariet.
Andra system kan vara godtagbara om det vid en inspektion går att visa att det är tillräckligt robust och säkert och inte kan kringgås. En person över 18 år ska exempelvis inte kunna förmedla koder eller liknande åt minderåriga.

Du som bedriver solarieverksamhet ska kontrollera att systemen fungerar för ålderskontroll och vid behov kunna visa det för tillsynsmyndigheten.

Att bara genomföra ålderskontroll med hjälp av kombinationslås eller passerkort är inte godtagbart. Dessa måste kombineras med andra metoder som säkerställer att personen som ska sola är över 18 år.

Kommunerna har tillsynsansvar
De kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnderna har tillsynsansvar för kosmetiska solarier.

Vad är nästa steg för kommuninvånarna i allmänhetens sport/simhallar? Utveckla verkar INTE vara ledorden för dessa anläggningar snarare avveckla. Som ordförande för waggerydsatletklubb och hyresgäst i vaggeryds sporthall är jag skeptisk till utvecklingen som sker då inflyttningen är stor till kommunen och fritidssysselsättning är enligt mig en väldigt viktig faktor till nya kommuninvånare samt ungdomar,pensionärer mm mm.

Håller med 100 kg man….

Varför då ?

Alla som solade var väl inte under 18 år ?

Så varför ska vi alla som är över 18 år bli lidande när vi är i majoritet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *