Nyheter

Snart bjuds det på musik i sommarkväll

Nyheter Det finns många tillfällen till att lyssna på sång och musik under sommaren då ”Musik i sommarkväll” sätter i gång på söndag i Byarums pastorat.

– Det här är en gammal tradition som vi har haft under många år och vi drar i gång redan på söndag och sedan följs det av många kvällar med härliga musikupplevelser ända till slutet av augusti. Det kommer att vara i våra fyra vackra kyrkor, på olika tider och med en väldig variation i musikutbudet. Det blir mycket körsång, det blir ungdomar, musikkår, folkmusik, klassiskt och lite jazz, berättar Håkan Sparf från Byarums pastorat.

– Det är en bra kvalitet på utbudet med mycket energi och glädje. Vid det första tillfället kommer Jönköpings körsällskap till Bondstorps kyrka och bjuder på sånger om kärleken och livet. Jönköpings Körsällskap består av ca 30 sångglada män och kvinnor. Det blir musik och lyrik i vårens tecken där programmet är blandat med körsång, solister, tvärflöjt och dikter, fortsätter Håkan.

Nästa tillfälle är det projektkören med Kör för alla, kompband och solister som sjunger i Byarums kyrka. Det blir en somrig, solig och energifylld musikgudstjänst under ledning av Håkan Sparf. Det blir ett program med sommartema i en varm och skön kompott, där vi får lyssna till sånger av Ted Gärdestad, Lahle, ABBA, Sven-Ingvars med flera.

Anna-Maria & Samuel Toftgård bjuder på sommarkonsert i Svenarums kyrka tillsammans med Svenarums musikkår.

Sommarungdomskören har sin avslutningskonsert i Vaggeryds kyrka med ungdomar som genomfört två veckors feriepraktik med körsång. Sedan några år tillbaka erbjuder Byarums pastorat ungdomar två veckors feriepraktik i körsång. Det blir mycket övning, fin gemenskap och ett minne för livet. Kören medverkar med sång vid flera tillfällen under de två veckorna bland annat på Furugården. Den här kvällen blir det ett program med sånger i olika stilar om sommaren, kärleken och livet. Kören leds av kyrkomusikerna Ellinor Norberg och Håkan Sparf.

Sångaren, artisten och låtskrivaren Dan Rosengren roar och berör med sin röst och sin personliga och tänkvärda musik i Svenarums kyrka. Dan är en musikalisk mångsysslare med många års erfarenhet som professionell musikant. Han rör sig ofta och gärna mellan olika stilar. Musikprogrammet med Dan är både vackert och svängigt. Det är tänkvärt med en och annan glimt i ögat. Det är pop, jazz & visa för öra, själ & hjärta!

Ensemble Tre tolkar Monica Zetterlund men det blir även inslag av andra låtar i Bondstorps kyrka. Ensemble Tre svänger sig ut i en blandning av avancerade rytmer och harmonier till enkla melodier och rytmer med en stark närvaro. En blandning av jazzens avancerade former till vemodet i den svenska folkmusiken. En röst, en trombon, en gitarr helt enkelt.

Anders & Renate ”En himla massa strängar” i Byarums kyrka. Kom och lyssna när harpans 46 strängar gifter sig med cellons 4 i några kända verk ur den klassiska repertoaren. Musikgudstjänst med musikerna Anders Sjökvist och Renate Strahlhofer i ett fint ihop satt program med musik ur den klassiska repertoaren.

Vid sista konserten i slutet av augusti är det Sofia Winalds kvartett som spelar egna arrangemang och skapar ett traditionellt sound där musiken och improvisationen går hand i hand i Svenarums kyrka. ”A Swedish Portrait” är en underbar samlad skatt av Svensk Jazz.

Bild från Musik i sommarkväll i augusti 2022 med American Hymns. Foto: Håkan Sparf.

Vid andakterna kommer kyrkan att pusha för miljön och kommer att ha ett grönt tema. 

– Det gröna temat bottnar ju i det klassiska bibliska att vi härskar och råder över skapelsen och har ansvar över det. Vi ser ju överallt hur klimatförändringen slår. I dag talar vi mycket om pollinering exempelvis och kyrkogårdarna är en av de platser där det växer mycket blommor. Vi försöker ha en biologisk mångfald och har insektshotell uppsatta på kyrkogårdarna. Ur det globala perspektivet blir det i bland så stort att man inte orkar ta i det. Men vi måste försöka att aktualisera i de sammanhangen vi kan att allt det lilla var och en gör har en kolossal betydelse. Det viktiga är att förhoppningsvis ska vi lämna till de som kommer efter oss ett något bättre rustat närområde och jord än det som vi tog över. Det är kan man säga temat och det är brett. Det tittar vi på som kyrka genom att sätta upp solceller, vi försöker att dra ner på transporter och försöker hitta de miljönaturliga anspråken men vi måste komma ner på den individuella nivån och försöka tala om för människor hur viktigt detta ändå är. Det vill vi lyfta fram i våra andakter, berättar Pär AJ Persson, komminister i pastoratet.

Alla musikevenemang har fri entré i ett samarbete med Sensus och de gåvor som tas upp går till ACT Svenska kyrkan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Snart bjuds det på musik i sommarkväll

Vilket utbud av sång och musik att gå lyssna till och uppleva. Tack för att vi alla får ta del av detta Glad musik sommar önskar Ann-Christin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *