Nyheter

Snart blir det filmpremiär

Nyheter Andra veckan i maj visas filmen ”Munksjö - Bruket som försvann” för allmänheten på Vaggeryds biograf. ”Vi räknar med att A-salen blir fullsatt”

Det utlovas en inspirerande dokumentärfilm med historisk tillbakablick. Det handlar om livet på och kring bruket som betydde mycket för bygden. Spännande, lokala personligheter intervjuas och berättar sina minnen och upplevelser tillsammans med historiska bilder och filmer där du serveras en minnenas kavalkad och en varm känsla om svunnen tid.

Detta är en filmatisering genom SPF seniorerna och Waggeryds museiförening och filmen är gjord med hjälp av mobiltelefoner där seniorerna har intervjuat tolv personer med koppling till Munksjö, Götafors och Vaggeryd. Under onsdagen var det ett förberedande möte i Magnisa stuga inför premiären. 

– Hela projektet handlar om att att seniorer ska intervju andra seniorer. Ett projekt som har pågått över hela länet och elva filmer har gjorts i tio av länets kommuner. Grupperna fick välja tema och vilka som skulle intervjuas. Då valde Vaggeryd, Munksjö – Bruket som försvann, men i positiv mening för den idoga arbetsmoralen som finns kvar här i Vaggeryd. Detta är ett tvåårsprojekt genom arvsfonden där Vuxenskolan gick in och fick projektet och vi samarbetar med Jönköpings läns hembygdsförbund, Jönköpings läns museum och Region Jönköping, berättade Anna Stavreus från Studieförbundet Vuxenskolan,

– Jag hade en kort utbildning om hur det fungerar när man filmar med mobilen och hur ljudet fungerar. Rolf Fredriksson har varit med i gruppen och styrt upp oss lite. Det är även han som talar på filmen, fortsatte Anna.

Förutom intervjuerna på filmen får man även se bilder och filmklipp från Munksjö och Götafors. Även sekvenser från Leif Palms film som han gjort på sin modelljärnväg. Premiären blir högtidlig med bubbel, snittar och innan filmvisningen börjar kommer vi att få lyssna på inspelad musik med Jan-Allan Perssons sextett som spelar stycken från Musikkåren Götas repertoar.

– Vi kommer att köra två tillfällen efter varandra med filmen eftersom vi tror det blir mycket folk. I anslutning till minglet har vi utställning med bilder från bruket, avslutar Anna Stavreus.

Ulf Gustafsson och Anna Stavreus.  [1/5]

Theresa Eriksson Studieförbundet vuxenskolan, Bo Josefsson och Mats-Eric Fransson  [2/5]

Thore Ohlsson och Lars Erik Joakimson.  [3/5]

Smygtitt från filmen.  [4/5]

  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *