Nyheter

Snart börjar leveransen av kalla matlådor

Nyheter "Steget mot bättre kost för äldre" blev matlådor från Märsta, norr om Stockholm

Upphandlingen för kosten för de äldre som hemdistribuerats är nu klart. Det är ett företag i Märsta, norr om Stockholm, som vunnit upphandlingen. Redan från måndag den 12 juni börjar matlådorna dyka upp i de äldres hem.

– Själva processen har inte kommit igång ännu, men den är på gång här i juni månad. Upphandlingen gäller i ett år och under tiden ska det utvärderas. Det kommer att bli kalla matlådor som levereras veckovis. Var och en får beställa vad de vill, företaget har femton rätter att välja mellan. Nu är fördelen att man får värma maten själv och framför allt få bestämma när man vill äta och inte vara beroende av att äta precis när leveransen kommit, säger kommunens dietist Monika Johansson.

– Det här är en normal måltid som innehåller det energi och näringsupptag en person behöver. Det ingår grönsaker i olika former sen är det upp till varje brukare för sig att köpa till ytterligare i affären givetvis, menar Monika.

– Kostnaden är 60 kronor per matlåda samt att det finns en service och transportavgift på 150 kronor i månaden. Kraven är ganska tuffa och leverantören är känd på marknaden och ska tillgodose våra kommuninvånare med svensk husmanskost, fortsätter Monika.

På frågan om provsmakning har gjorts meddelar Monika att pensionärsföreningar, kockar och matlådebeställare idag har provsmakat och alla ska vara nöjda samtidigt som inga lokala upphandlare varit med i processen.

En anhörig har hört av sig till redaktionen och är smått upprörd;

– Leveransen för de kalla matlådorna blir på måndagar, istället för som nu närproducerad mat varje dag. Detta innebär att våra äldre aldrig kan få färska grönsaker. Dessutom tycker vi att det rimmar dåligt med kommunens miljöpolicy att frakta mat 40 mil när det borde finnas på närmare håll, menar anhörig.

– Jag tror att om man frågade de äldre om de skulle välja att äta nylagad mat från kommunen framför kall industritillverkad mat från Märsta skulle svaret vara givet – nylagad mat. Det skulle ju vara ett tillfälle för ortens egna restauranger att satsa på att göra matlådor. Korta avstånd och trogna kunder. Jag hoppas verkligen att kommunen tänker om, avslutar den anhörig som hört av sig till vår redaktion.

 

Arkivbild från Furugården

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *