Nyheter

Snökanonen står still i Kyllås

Snökanonen står still i Kyllås

Nyheter Vi behöver några dagars kyla innan vi fortsätter, säger Martin Andreasson

Vädrets makter. Ja, det är inget man kan styra över. För två dagar sedan började Eksäter SAM-ungdomsgrupp att tillverka snö då kylan infann sig.

Under fredagsmorgonen stod dock kanonen still och en stor snöhög hade tillverkats längst ner i Kyllåsbacken.

– Vi behöver fyra dygn med minst fyra minusgrader för att kunna fortsätta arbetet, säger ordförande Martin Andreasson. Under veckan har vi tillverkat cirka 20 procent av den snö vi behöver för att kunna öppna. Men nu går det mot plus och vi har stannat kanonen. När det är ostadig temperatur är det bättre att göra en stor snöhög och sedan schakta ut snön i backen, säger Martin. Den tillverkade snön håller sig tio gånger längre än vanlig natursnö.

– Vår förhoppning var att kunna öppna skidanläggningen den 26 december, men just nu ser det ut som att det blir senare. Väderprognoserna ändrar sig för varje timma, inflikar Martin.

Bästa förhållanden för att tillverka snö är när det är stadigt kallt och vindstilla. Då kan snökanonen jobba på och ungdomarna behöver bara titta till den var tredje timma. Annars är det ett tiotal som delar på sysslan att tillverka snö. Det tar cirka 120 till 150 timmar totalt att tillverka så mycket snö så att vi kan öppna anläggningen, avslutar Martin.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *