Nyheter

Social gemenskap även när du fyllt 85

Nyheter Här följer en debattartikel undertecknad av Sofia Isaksson (KD)

Sofia Isaksson

Trygghet för äldre

Vi kristdemokrater vill att Vaggeryds äldre ska få uppleva en trygghet oavsett var och hur man bor. Alla har rätten att känna sig trygga, oavsett vem man är eller vilka behov man har.

Vaggeryds kommun är en underbar kommun att bo och leva i. Detta ska även gälla den dagen då man passerar 85 år. Bara för att man blir gammal, betyder inte det att man inte är av behov av en social gemenskap. Många äldre idag upplever en ofrivillig ensamhet när ålderssvagheten tar över kroppen, och man vill mer än man orkar med. Vi Kristdemokrater vill att den dagen man fyller 85 år så ska man, utan behovsprövning ha rätten att välja vilket boende man vill ha. Vi vill även att de ska ha förtur i kön in på våra trygghetsboenden. Detta för att minska ensamheten och öka tryggheten för de som lagt sitt arbetsliv och byggt upp det samhälle vi lever i. Har man lagt sitt yrkesliv på att bygga upp den välfärd vi har idag, bör man även ha rätt att ta del av den. För den som påstår att detta kommer vara en dyr åtgärd vill vi bara påminna om att de flesta äldre vill bo kvar i det hem man byggt upp under årtionden.

Tryggheten ska även gälla för de som väljer att bo kvar i sitt eget hem, som man under årtionden byggt upp. Att först erkänna sitt behov av hjälp, och sen öppna sitt hem för okända personer kan upplevas som en otrygg situation. Vi Kristdemokrater vill begränsa antalet personer som kommer hem till den som har hemtjänst. Detta för att skapa trygghet för den som är i behov av hjälp, men även för anhöriga.

Sofia Isaksson (KD)

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *