Nyheter

Socialchefen svarar om lägenheter

Nyheter Trots stor brist på lägenheter i kommunen har socialförvaltningen tomma sådana. Nu svarar socialchefen Lotta Damberg på varför det kan vara så.

Lotta Damberg. Arkivbild

Här kommer tre frågor till socialchefen med svar:

1. Har ni tomma lägenheter i några av era lokaler?

– De lokaler och fastigheter vi socialförvaltningen hyr är för biståndsbedömda beslut och de är Sörgården, Mejeriet, Furugården och Jupiter. Förutom dessa hyr vi också fastigheter på Östra Allégatan, Stationsgatan, Fågelsåsen och Smedjegatan med lägenheter till personer med biståndsbedömda beslut.

Vårt uppdrag vad gäller lägenheter bygger på att anordna boende till personer inom socialnämndens uppdragsområde och inget annat. Vi arbetar enbart med biståndsbedömda lägenheter. Vi har en skyldighet att tillhandahålla dessa enligt lag. Vi kan inte använda rum eller lägenheter till något annat än det ändamålet vi rapporterat till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) om.

Det är inte enkelt att förändra (både öka och minska) behovet av biståndsbedömda lägenheter så det det går i takt med samhällets utveckling. Vi kan inte styra över hur många medborgare som kommer att söka stöd hos socialnämnden. Därmed har vi till och från tomma lägenheter när behov minskar och behöver ha dem för beredskap när behovet ökar.

2. Det hyrs ju ut lägenheter på Talludden och Sörgården till privatpersoner. Varför görs inte detta vid Jupiter där det står lägenheter tomma?

– Socialförvaltningen är inte hyresgäst till fastighet Talludden och de lägenheter som det frågas om på Sörgården.

Vi är hyresgäst för hela fastigheten Jupiter som inrymmer bostad för särskild service och träffpunktsverksamhet. Jupiter har också lokaler för kontor och arbetsrum för personal och chefer. Lägenheter som hyrs ut är för personer som har någon form av stöd från socialtjänsten.

Lägenheter hyrs ut till privatpersoner men de behöver om de ska bo hos oss ha ett bistånd fattat av socialnämnden och ha ett behov av regelbundna stödinsatser. Frågan om varför är kopplad till socialnämndens uppdrag och ansvar och står beskrivet ovan.

Sörgården vid Berggatan med lägenheter som hyrs ut. Arkivbild

3. Vad är er långsiktiga lösning på de lägenheter ni har och som ni verkar använda er av mindre och mindre?

– Socialförvaltningen har behov av att hyra Jupiter även framledes. Kommunen växer och i takt med det växer även stödbehov. Om inte Jupiter används så behöver socialförvaltningen hyra annan fastighet och det har vi inte planerat för. Vi har varit hyresgäster sedan långt tillbaka i tiden. Vi kommer fortsätta att hyra Jupiter och planerar för att integrera fler verksamheter i fastigheten framåt.

Verksamhetsplaneringen är ett år försenad på grund av pandemin, men förhoppningen är att pandemin lägger sig och att vi får möjlighet att klargöra användandet av Jupiter innan året är slut.

Furugården. Arkivbild

Taggar

Dela


2 reaktioner på Socialchefen svarar om lägenheter

Skrämmande läsning. Jag som har problem med benen och använder rollator och har 63 trappsteg upp får inte hyra på Jupiter. Tack vare goda grannar och vänner som hjälper mig med varor så klar jag mig ännu. Men en dag kommer jag att stupa i trappan och få allvarliga skador

Skicka in en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. De kommer att bli tvungna att erbjuda dig något bättre. Det finns en socialtjänstlag som de blir tvungna att följa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *