Nyheter

Socialdemokraterna firar 100 år

Nyheter I dag fyller Socialdemokraterna i kommunen 100 år. Det firas med underhållning, minnen, historik, mat och mingel i Folkets hus i Vaggeryd, som också firar 100 år.

Socialdemokraterna firar 100 år i dag. Arkivbild

Magnus Dauhn har jobbat med historiken inför dagens firande. 

– Jag har förberett lite historik kring de här 100 åren. Det blev rätt så omfattande märker jag, börjar Magnus berätta. 

– Vaggeryd och Skillingaryds föreningar bildades faktiskt samtidigt. Då var det arbetarkommunen som var den socialdemokratiska föreningen, men dessa två föreningar bildades samtidigt 1923. På tidigt 20-tal fanns det också en förening i Hagafors och i Hok fanns en förening på 40-50-talet. När kommunsammanslagningen gjordes blev vi en förening. 

Vad händer i dag?
– Vi kommer att vara i Folkets hus i Vaggeryd under eftermiddagen, som byggdes 1923 och också firar 100 år. Man har fått anmäla sig till firandet och vi är nog ett 50-tal anmälda. Vi kommer att mingla, äta gott och underhållningen står Vivianne Nöjd för. Våra systerföreningar kommer också, såsom HSB och ABF, som är vårt studieförbund, de firar också 100 år, så det blir mycket och många som ska firas på söndag. 

– Det har respekt med sig att fylla 100 år och det har hänt otroligt mycket under denna tid. 

Är det något särskilt som sticker ut, tycker du?
– Ja, det är att det var ju fasligt eländigt förr. När jag gått igenom dokument och bilder så ser jag att det bland annat hungerdemonstration 1917. Det här är en helt annan värld vi pratar om. Det blir en omfattande historik som jag kommer att presentera på söndag, avrundar Magnus Dauhn. 

100 år med folkrörelser i Vaggeryds kommun kommer att firas tillsammans med Socialdemokraterna, Vaggeryds första ABF, HSB samt Folkets hus. Samma år, 1923, bildades även hyresgästföreningen. Under söndagen kommer berättelser från personer som har goda minnen från tidigare år i partiarbetet finnas på plats och Magnus Dauhn berättar om historiken över 100 år. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *