Nyheter

Socialnämnden klarar ekonomin

Nyheter Vid senaste sammanträdet visade prognosen ett ekonomiskt överskott

Det var glada miner när socialnämnden redovisade sin senaste ekonomiska rapport. Vid halvårsbokslutet pekade prognosen på drygt två miljoner kronor i underskott, det har nu vänts och pekar på ett överskott på två miljoner.

Ann-Katrin Löfstedt, ordförande i socialnämnden och Lotta Damberg som är förvaltningschef menar att de varningsklockor som ringde i augusti/september gjorde att förvaltningen i sin helhet gick igenom sina kostnader för att hitta åtgärder som snabbt gav resultat.

Ett arbete som ger effekt är att de lyckades i insatserna vad gäller arbetsmiljö som medfört rejält sänkta sjuktal, framförallt korttidssjukskrivningarna. Utöver det är det punktinsatser som stärkt nämndens ekonomi.

En ekonomisk kvarnsten finns dock kvar året ut som skulle kunna ställa till bekymmer och det är kostnaden för Sörgården som visar på ett underskott på drygt tre miljoner kronor. Socialnämnden lämnade lokalerna vid halvårsskiftet men kommunstyrelsen beslöt att hyresavtalet som gäller året ut ska ligga kvar under socialnämnden. Utöver hyreskostnaden så försvann intäkterna för de 14 lägenheter som lämnades också innebär en förlust i bokslutet.

Som helhet ser de ändå positivt på framtiden om det finns saker att hantera framöver. Det finns fortfarande inget klart om hur hanteringen av LSS ska ske framöver. Dessutom har kostnaderna för tekniska hjälpmedel i hemsjukvård skenat, något som måste lösas mellan kommuner och regionen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Socialnämnden klarar ekonomin

Hur kan man skylla på missförstånd? Man måste veta vad man gör. Det handlar om mycket pengar.
Inkompetens kallar jag det. I privat näringsliv hade det handlat om sparken. Bara att ruska av sig och skylla på missförstånd. Enkelt…
Jag nämnde inkompetens. Man tycks sakna självkritik. Tycker ni att ni är duktiga?

Kvarnstenen i Socialförvaltningen, en kvarnsten kan antingen mala ner något eller så kan den producera energi till något nyttigt!

Kvarnstenen i detta fall är avdelningen Gullvivan på Sörgården. Gullvivan som lades ned för att Soc. skulle anpassa sig till budgetberedningens krav. Gullvivans nedläggning skulle innebära en övertalighet av 5 st. undersköterskor samt sänkta kostnader för lägenheterna som tömdes 1/7-18.

Med facit i hand kan jag se att flytten av de äldre har gått bra och de äldre trivs i sina nya lägenheter.

Däremot har Socialförvaltningen inte lyckats att klara sitt uppdrag att komma i balans med den budgetanpassning som Socialnämnden bestämde enhälligt!!

Vad hände med uttalandet som Socialchefen Lotta Damberg skrev i Skillingaryd.nu den 22/3-18,
som svar på mitt inlägg om de outhyrda lägenheterna på Gullvivan där min far då bodde.

Socialchef Lotta Damberg skrev:

”Socialförvaltningen hyr lägenheterna av fastighetsenheten i Vaggeryds kommun. Vi kommer att avsluta avtalet. Fastighetsenheten får därmed välja hur de vill använda lägenheterna.”

Dess 3 miljoner i minus beskrivs som ett missförstånd i budgetarbetet (tjänstefel ?). Pengarna har dränerat äldreomsorgens verksamhet och skulle kunnat använts till mycket under 2018 men istället hamnade de hos Fastighetsenheten.

Detta var sagan om Kejsarens nya kläder i kommunal tappning anno 2018 !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *