Nyheter

Socialnämnden nu och i närtid

Nyheter "Vår vardag och i närtid". Här summerar socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M).

Ann-Katrin Löfstedt (M) socialnämndens ordförande

En klart politisk reflektion över några av de viktiga verksamheterna som Socialnämnden har ansvar för. Hur läget är idag. Vad vi ser om något eller några år. Och hur det förväntas utvecklas i framtiden.

Vår Vardag

Sommaren 2018
Sensommaren går mot sitt slut. Nu är snart hösten här. En sommar som var extrem på många olika sätt. För vår personal och för våra äldre blev det många veckor med ett annorlunda liv.

På ett klarsynt och målmedvetet arbetssätt rekryterades våra sommarvikarier, ca 150 personer. Nytt för året är att ordinarie personal erbjöds att arbeta heltid eller att ta semester en annan period. Målsättningen i planeringen var att sommarvikarierna alltid hade (minst) en ordinarie personal att samarbeta med. ”Det är lugnt” var det svaret som jag oftast fick då jag pratade med tjänstgörande chef. Det innebar också många smarta insatser och lika smarta lösningar för att klara det extrema vädret.

Det är det som är en del av socialtjänstens vardag. Att alla dagar i veckan, alla dygnets timmar arbeta för och se till att vår verksamhet – ger rätt insats, i rätt tid och till rätt personer!

Personalens arbetsmiljö
Ett av de viktigaste ansvarsområden som vi har inom Socialnämnden – är att ta ansvar för att skapa en positiv och kreativ arbetsmiljö för all vår personal. Det kan vara påfrestande att arbeta med och för äldre människor med en komplicerad sjukdomsbild. Det kan vara lika jobbigt att möta personer med olika funktionshinder och skapa en relation som grundar ett skäligt leverne.

Men…
Det är samtidigt fantastiska möjligheter att verkligen göra skillnad. Både i vardagen för brukaren, men också i vardagen på just din egen arbetsplats. Det kan vara på ett av våra särskilda boenden, inom FUT-verksamheten eller på kontoret.

Både vi politiker och chefer på alla olika nivåer arbetar mycket målmedvetet och intensivt med arbetsmiljön i våra verksamheter. Många är de dialoger och diskussioner om hur vi smartast ska kunna utveckla, förbättra och förenkla för våra anställda.

Ett av de prioriterade områdena är Det nära ledarskapet. Våra chefer ska inte ha för många personer att ansvara för. Det är viktigt att du som medarbetare både blir sedd och hörd på. Kompetensutbildningen ”Förbättringsresan” är också en viktig del i detta arbetet.

Finns mycket att säga och göra inom området arbetsmiljö. Vi har nått en bra nivå just nu. Men, vi har också en del att arbeta med även framöver.

Nuläget

Mejeriet
Tisdagen den 4 september tas det första spadtaget på Mejeriet. Ett av vår kommuns större projekt ska vara klart våren 2020. Vi ser fram emot nya lokaler för vår personal, mycket moderna lägenheter i det särskilda boendet samt väl anpassade aktivitetsytor. De 16 lägenheterna i trygghetsboendet är också efterlängtade. I Mejeriets kök ska också, i privat eller kommunal regi, de biståndsbedömda matlådorna tillagas.

StjärnFabriken
Ett eget hus för den dagliga verksamheten! Under några månader nu i höst kommer de nya lokalerna för vår dagliga verksamhet att iordningsställas. Projektgruppen består av brukare, personal och anhöriga. Det har diskuterats under många år hur den dagliga verksamheten ska samlas under ”ett tak”. Ny flyttas Stjärnan från Jupiter och Fabriken från centrala Vaggeryd till Sturegatan i Skillingaryd. Inflyttning är beräknad till december.

Jupiter
Under våren har vi arbetat med en lokalöversyn inom socialförvaltningen. I syfte att effektivisera och fördela de lokaler som vi behöver idag och i framtiden. Lokaler i Jupiter kommer att omfördelas till boende för vuxna missbrukare. Ett mycket angeläget beslut, då vi under en längre tid inte haft boende för alla. Det är av stor vikt att vi kan fortsätta det framgångsrika främjande arbetet på våra Mötesplatser. Det gör också att våra institutionsplaceringar för vuxna missbrukare är rekordlågt. Det blir också lägenheter för personer som har behov bostad med särskild service.

Skogsvägen
Verksamheten för EKB, dvs de Ensamkommande Barnen, fortsätter att avvecklas. I närtid kommer vårt sista HVB-hem för EKB på Skogsvägen att upphöra. Ett av målen som Socialnämnden har uttalat är att starta ett HVB-verksamhet för barn- och ungdomar. Vi har i dagsläget ca 15 barn och ungdomar placerade på familjehem. Flertalet av dessa bedömer vi ska kunna få sin vård och omsorg på ett HVB-hem i kommunen. Socialnämndens inriktning är att arbeta med förebyggande, tidiga och främjande insatser för målgruppen barn och unga.

Rekrytering av personal
Socialförvaltningen har under många år haft problem med att rekrytera personal, främst socionomer. och sjuksköterskor. Detta är även ett nationellt problem. Rörelserna mellan kommuner och regionen är mycket stort. Vi har förhoppning om att detta nu har vänt. Just i dagarna har de sista konsulterna, slutat sin anställning på förvaltningen. I sommar har vi inte haft några inhyrda sjuksköterskor, utan klarat bemanningen med egen personal.

Nu har vi ”vår egen” personal framöver. Ett trendbrott som skapar kontinuitet, stabilitet och förenklar vardagen i våra verksamheter.

Vi ser även ett trendbrott när det gäller rekrytering av personal. Vi har fler personer som kontaktar Vaggeryds kommun. Rekryteringen av personal till förvaltningen har varit klart positiv. Vi ser också att ansökningarna till Vaggeryds kommun ökar. Det pratas gott om vår kommun! Detta är naturligtvis mycket glädjande, då det under några tuffa år varit annorlunda.

Digitalisering, nytt verksamhetssystem och välfärdsteknik
En viktig del i att förbättra våra medarbetares arbetsmiljö är att underlätta i flera moment. Under 2018 börjar ett nytt verksamhetssystem att införas. Med det systemet underlättas handläggning och dokumentation. Det arbetet kommer att fortsätta under nästa år. För att lösa framtidens bemanningssvårigheter kommer arbetet med att utveckla välfärdstekniken att fortsätta.

Trygg och säker utskrivning
Den 1 januari 2018 trädde Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft. Lagen innefattar såväl barn som äldre och som är behov av samverkan mellan region och kommun.

Ekonomi – Negativt
Det finns två poster som tynger vår ekonomi. Det är det förväntade underskottet för EKB. Prognosen säger ca 3 miljoner. Flera av ungdomarna fyller 18 år eller skrivs upp i ålder och då dras de statliga bidragen in. På dagen. Förvaltningen arbetar intensivt med att se över kostnaderna.

Det är också de omtalade LSS-kostnaderna. Förändrade statliga bidrag gör att kommunernas kostnader ökar. Vår inriktning är att säkerställa goda levnadsvillkor utifrån gällande lagstiftning. Socialnämnden har i juni tagit beslut där vi kvalitetssäkrat processer samt optimerat riktlinjer och rutiner. På regeringsnivå ska ett nytt beslut om driftformer för personlig assistans beslutas under 2019.

Ekonomi – Positivt
Prognosen för helåret 2018 är att socialförvaltningen går med plus. Om det håller, så är det för tredje året i rad! Det finns flera faktorer som påverkar detta:

  • Det nära arbetet mellan ekonom och chefer.
  • Det dagliga ekonomiska tänket på alla nivåer.
  • Det nära samarbetet mellan våra chefer på lika många nivåer.
  • En gemensam organisation inom förvaltningen – med Rätt folk på Rätt plats som gör Rätt saker i Rätt tid.

Spännande höst
Socialnämnden och socialförvaltningen har en klart spännande höst att se fram emot. Det är mycket som är nytt och utvecklande. Det är annat som håller på att förbättras. Det är några surdegar som vi ska ta hand om. Och då gör vi det!

Ann-Katrin Löfstedt (M)
Ordförande i Socialnämnden

Taggar

Dela


2 reaktioner på Socialnämnden nu och i närtid

Tack för intressant info. och om progressiva tag i SN som jag tillhörde några år före 2010.

Oavsett partifärg tycker jag att du har gjort ett strålande jobb som ordförande. Vaggeryds kommun o invånare borde vara stolta över din politiska gärning o all tid du lägger ner. Tack för du tar ditt uppdrag på allvar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *