Nyheter

Socialnämndens bokslut är klart

Nyheter Som prognosen visade gjorde socialnämnden ett överskott för 2019

Arkivbild

När året är färdigräknat visar det sig att de sociala ansvarsområdena sänkt sina kostnader jämfört med 2018, vilket innebär att man klarat sitt sparbeting. I pengar handlar det om ett överskott som hamnar just över två miljoner kronor. Den kanske främsta orsaken beror på färre placeringar inom barn- och ungdomsvård och familjevård. Men det har också varit lägre kostnader inom LSS som tidigare år varit något av en kvarnsten. 

Det som har blivit dyrare än budget är demensverksamheten där man har köpt extern boendeplats samt i samband med att den förändrade dagverksamheten genomfördes senare än beräknat. Även hemtjänsten har blivit något dyrare än budget.

De flesta budgetposter visar sig stämma väl överens med utfallet i bokslutet förutom några saker som sticker ut. Det är demensvården och hemtjänsten som kostat drygt fem miljoner mer än budget. De största överskotten finns inom arbetet med barn och unga, LSS-insatser och socialförvaltningens administration som tillsammans blivit knappt sju miljoner billigare än budget.

Socialnämnden är nu inne i 2020 års verksamhet och är angelägena om en ekonomi i balans, men det kan räcka med ett fåtal fall med omhändertagande av barn- och unga för att förändra bilden dramatiskt. Därför arbetar man intensivt tillsammans med övriga förvaltningar för att kunna arbeta förebyggande för allas bästa.

LSS = Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Taggar

Dela


5 reaktioner på Socialnämndens bokslut är klart

håller fullständigt med dig Christer.
tack vare alla besparingar får de äldre ännu sämre vård och de anställda går på knäna.

Det här är ju inget man ska spara på det kommer bara bli bakslag så jag tycker att inte vi ska vara glada att vi klarat sparbetinget. Det finns annat och spara på och få in mer intäkter.

Men hur menar du nu? Ska vi inte vara glada för att vi gick plus? Det tycker jag låter väldigt ologiskt.

Så du menar att tack vare besparingar så behöver man inte höja budgeten. Om man sätter 0 kr så blir resultatet bättre men inte vården. Den är ju redan för dålig idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *