Nyheter

Socialt företag söker kommunal hjälp

Nyheter Ett medborgarförslag inlämnades av sociala företaget All:in tillsammans med lokala möbelaktörer till kommunfullmäktige under måndagskvällen. Ekonomiskt stöd behövs för att främja möbelindustrins kompetensförsörjning.

Medborgarförslaget, som All:in tillsammans med Swedese och Kinnarps undertecknat, önskar det sociala företaget ett ekonomiskt stöd med 1,5 miljon från Vaggeryds kommun. Här finns förslaget;

”Att tillgodose möbelindustrins kompetensförsörjningsbehov är en utmaning. Med dalande elevunderlag och utbildningsaktörer har denna utmaning blivit allt mer påtaglig. Industrin står inför stora utmaningar att bemanna företagen med kompetens i flera led. För att kunna upprätthålla konkurrenskraft är detta en avgörande fråga för såväl större företag som dess underleverantörer. En för liten rekryteringsbas leder lätt till kannibalism, tappade marknadsandelar och slutligen risk för nedläggning och produktionsflytt. Med länets bästa arbetsmarknad är denna utmaning än mer påtaglig.

Med sviktande intresse bland inrikesfödda för denna typ av arbetsmarknad har den utrikesfödda kompetensen fått en allt större betydelse. Det är denna målgrupp som det sociala företaget Allservice (All:in) ser står närmast att bli anställningsbara och därmed som sin huvudmålgrupp. All:in erbjuder kartläggning, validering och matchning in på lokala arbetsmarknaden.

Under 2018 har 25 personer validerats. 11 av dem slussades ut till industrin, sju till fortsatta studier och resterande sju till andra insatser eller förblev arbetslösa.

Verksamheten på All:in startades upp 2016 och har till större delen finansierats med olika fondmedel. Arvsfonden, Vinnova och nu ESF via Leader Västra Småland har till 2020 beviljat verksamheten med totalt 6,6 miljoner kronor. Utöver detta har ett nytt delprojekt blivit beviljat av Delegationen för segregation i Jönköping för att råda bot på den rekryteringsekvationen som den lokala arbetsmarknaden utgör. För att driva det sociala företaget All:in finns omkostnader om 2,3 miljoner kronor per år. Av dessa kostnader beräknas All:in behöva stöd från offentlig part med 1,5 miljoner kronor med start 1 mars 2020. Verksamhetens omkostnader uppgår till 2,3 miljoner per år.

Ett samarbete mellan idéburen organisation och Vaggeryds kommun är möjlig genom IOP. Det faktum är att Arbetsförmedlingen är under stora besparingskrav medför behovet av att andra aktörer får förutsättning att verka. Redan innan uppstart av projektet, och allt sedan dess, har verksamheten haft ett nära samarbete med Arbetsmarknadsenheten. Det är två verksamheter som kompletterar varandra”.

Medborgarförslaget lämnades till kommunstyrelsen för hantering.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *