Nyheter

Södra i Klevshult varslar 28

Nyheter Sågverksdelen i Klevshult stängs ned och mer än hälften varslas...

Södra genomför en konsolidering av verksamheten för sågade trävaror.Målsättningen är att uppnå stordriftsfördelar genom flytt av produktionsvolymer till större produktionsenheter.   

Anställda informerades i dag om att ”Efterfrågan på sågade trävaror gör att 61 medarbetare blir övertaliga när delar av Torsåsenheten, hela enheten i Åtvidaberg och Ramkvilla stängs ned samt att i Klevshult blir det en förädlingsenhet som vidareutvecklas mot hyvling och sågverksdelen stängs ned. Under 2024 genomförs förändring av industristrukturen för att stärka och framtidssäkra Södras konkurrenskraft”. 

– Vi beräknar att runt 61 totalt som berörs av varslet och 28 medarbetare på enheten i Klevshult, säger företagets presstjänst till tidningen under eftermiddagen.

”Vi verkar i en konkurrensutsatt bransch där det är viktigt att hålla blicken framåt och jobba med ständiga förbättringar. Det här beslutet handlar om att stärka vår position och bygga en långsiktigt än mer konkurrenskraftig verksamhet där Södras kunderbjudande är minst lika attraktivt framåt som det är idag. Det är alltid tungt när en förändring påverkar medarbetare och vi kommer under processen att erbjuda bästa möjliga stöd till de som berörs” skriver affärsområdeschef Marcus Åsgärde i ett pressmeddelande.

Anläggningen i Klevshult. Foto: Södra

Idag finns 50-tal anställda vid Södras anläggning i Klevshult.

Ture Johanssons Trävaru bildades 1950 och har sedan 1957 drivits i Klevshult.

I april 2021 förvärvade Södra Ture Johanssons Trävaru. Då var det enligt pressmeddelande som publicerades 55 anställda och årligen producerades det cirka 100 000 kubikmeter sågade trävaror. 

För knappt två veckor sedan meddelade Södra i ett pressmeddelande att ”Det är fortsatt en god efterfrågan på råvaran från familjeskogsbruken och Södras behov av virke bedöms vara stort under vintern och våren. Därför genomför Södra en virkesprishöjning från och med i dag, den 18 januari. Prishöjningen gäller normaltimmer och klena sågbara sortiment av gran och tall. Samtidigt råder fortsatt en stor osäkerhet på den globala virkesmarknaden, vilket gör att läget kan förändras”.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Södra i Klevshult varslar 28

Det är tråkigt att höra att Södra ska lägga ner sågningen i Klevshult.
Göran Andersson för detta sågare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *