Nyheter

Sommar i backspegeln del 9

Nyheter I dag kommer nionde delen i sommarserien med ämnen som redan har hänt - en tillbakablick alltså. Det här reportaget kommer i från 2021 då vi hälsade på hos Lena på Sveavägen i Vaggeryd.

En lummig pärla på Sveavägen 

I Vaggeryd bor en tjej med sinne för färg och form. Det märks inte minst i hennes mysiga trädgård. 

När jag var på besök en ljummen och solig junikväll blommade pioner, vallmo och de första dahliorna hade slagit ut. Under den lummiga lönnen slog vi oss ner med ett glas kall äppelcider innan vi strosade runt i det gröna. I den här trädgården kan man inte annat än att trivas. 

I det stora vackra trähuset bor familjen Hultman: Pierre, Lena och två av deras barn. En är redan utflugen. Huset är från 1928 och fantastiskt vackert renoverat. Inte konstigt att paret fick kommunens byggnadsvårdspris 2005. Trädgården inspireras av en gammaldags/klassisk känsla, allt behöver inte vara tidsenligt men ändå att man får den känslan. Det är en speciell gårdsmiljö mitt inne i Vaggeryd. 

– Jag vill att vår trädgård ska ha en gammal stil, att den ska spegla känslan av hur det såg ut förr. Det är likadant med vårt hus, där vi har försökt att bevara den ursprungliga stilen. Hade jag velat ha ett modernt hus skulle jag bott i ett modernt hus, säger Lena. 

Lena Hultman som gillar att greja i sin trädgård

Lena använder sig av bokashi som jordförbättring. Det innebär att man omvandlar sitt hushållsavfall till jord. Man kan kalla det för kökskompostering, då det mesta sker inomhus. Man lägger sitt avfall i en hink inomhus och blandar med ett strö som gör att det fermenteras. Efter några veckor ute i ”jordfabriken” har det blivit fin jord. 

Trädgården är omsorgsfullt anlagd med grusgångar, perennrabatter och ett vackert vitt växthus. Innanför växthuset och trädäcket i det gamla faluröda lilla huset har familjen ett mysigt uterum med en stenugn för pizzabakning. Här förvarar de också sina medelhavsväxter under vintern. Man kan ju ana att det ligger några timmar och arbete bakom den här trädgården… 

– Jag lägger mycket tid i vår trädgård, jag gillar helt enkelt att vara ute det har jag alltid gjort. När barnen var små var man ju ute med dem men nu är jag ju ute och grejar, forsätter hon. 

Blommor eller grönsaker? 

– Blommor, säger Lena och skrattar. Jag har alltid älskat blommor och att binda buketter. Den här musselsyskan till exempel, de är jättefina att ha i buketter. Nu har jag ju sått sådana blommor som kommer mer ju mer man plockar. Både dahlior, aster och luktärter är ju av den typen. Luktärten måste man ju plocka, gör man inte det så bildas frö och sen kommer det inte mer blommor. 

Vilken del av växtsäsongen tycker du om mest? 

Det är svårt att säga, jag gillar både våren och sommaren väldigt mycket. På våren går man ju runt och kollar vad som kommit upp, den första blåsippan & krokusen till exempel. Sen är det är ju lite sjå med sådden, för men det är ju så mycket man vill ha. Men sommaren är ju härlig då man kan plocka blommor och njuta av det man har hållit på med men våren är något extra. Det händer så mycket då.  

Hur löser ni vattning när ni är bortresta? 

Vi brukar inte åka på så långa semestrar bara nån vecka eller så och då är det snälla släktingar som hjälper till. 

Tack för besöket i din trädgård Lena! 

Växthuset vid den lummiga uteplatsen

Snart kommer dahliorna att stå i full blom  [1/10]

Jättevallmo  [2/10]

Kvällssol på växthuset  [3/10]

  [4/10]

Pioner  [5/10]

I odlingslådorna växer diverse blommor och grönsaker  [6/10]

Pierre vid sin pizzaugn  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

Liten färgglad detalj utanför entrén  [10/10]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *