Nyheter

Sophie Sager fortsätter att fascinera

Nyheter På onsdagskvällen kom 60 personer till Bäckalyckan när Rolf Fredriksson berättade om Sophie Sagers dramatiska levnadsöde - och framför allt om hennes uppväxt på gården Krängsberg. Allt i gemensam regi av IOGT/NTO och Waggeryds Museiförening.

Foto: Kåre Boberg  [1/2]

Rolf Fredriksson. Foto: Kåre Boberg  [2/2]

Rolf har ju varit hembygdsforskare sedan tidigt 70-tal och lämnat många värdefulla bidrag till hembygdsboken. Andra berättade i årsskrifterna 1976, 1990 och 2019 om Sophie Sager och nu har Rolf Fredriksson ytterligare kompletterat detta rika material med den berättelse om hennes uppväxt som var införd i hembygdsboken 2021. Trots att Karin Milles i sin i fjol utgivna bok hävdar motsatsen är Sophie Sager alltså minst av allt bortglömd i Byarums socken. Rolf Fredriksson forskning har verkligen fördjupat bilden av henne.

En reflexion när man med stort intresse lyssnat till Rolfs utmärka föredrag: När krisen slog vid fadern Gabriels bortgång hade hon ett skyddsnät som miljontals svenska kvinnor vid den tiden bara kunde drömma om, trots att tillhörde den ”fattiga” grenen av släkten Sager. Den långt mer burgna släktdelen förknippar vi med Ryfors bruk och Sagerska huset i Stockholm som numera är statsministerpalats.

I den avslutande frågestunden framkom via en fråga från Sven Lindholm att det finns mer spännande material om Sophie Sager att hämta. Bland annat en möjlig koppling till en annan pionjär, journalisten Wendela Hebbe som befann sig i Jönköping samtidigt som Sophie Sager kring år 1840.

Hembygdsföreningens förre ordförande Håkan Johansson avslöjade också att ett nytt rum i Byarums kyrka sannolikt kommer att uppkallas efter Sophie Sager.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *