Nyheter I lördags samlades närmare 2 500 elever i årskurs fyra i ABB Area i Västerås för att spela riksfinal i schackfyran

Olle Grunditz från 4C, Sörgårdsskolan i Skillingaryd  [2/5]

Anny Wennblom från 4C, Sörgårdsskolan i Skillingaryd  [3/5]

Klass 4C  [4/5]

Tidigare i vintras tog sig 4C till riksfinalen  [5/5]

På plats för att tävla fanns klass 4c från Sörgårdsskolan i Skillingaryd. Klassen placerade sig på plats 85 av 122 deltagande lag. Efter länsfinalen i Jönköping i våras tog klassen sig vidare till riksfinal i Västerås. Eleverna har tränat hela terminen inför finalen och det var en laddad och förväntansfull klass som satte sig på bussen i fredags eftermiddag för att åka till Västerås. Färden gick till en skola där de, efter kvällsmat och disco, övernattade för att tidigt kunna vara på plats i Arenan.

Varje elev spelade fem ronder under dagen. Olle Grunditz vann tre av sina matcher, förlorade en och spelade en oavgjord. Ett resultat han var nöjd med.

– Det är väldigt kul med schack. Det är ett tänkande spel och man lär sig hela tiden av sina misstag, säger Olle.

Efter flera timmars spelande var det dags att summera resultatet. Sörgårdsskolan kom på plats 85. Ett resultat som hade kunnat vara betydligt bättre om klassen inte hade fått några sena avhopp.

Anny Wennblom var nöjd med sitt personliga resultat. Några vinster och några förluster. Men lite besviken över klassens resultat.

– Det var synd att inte alla kunde följa med, då hade vi kommit på en mycket bättre plats istället, säger Anny.

Sent på lördagskvällen körde bussen in på skolgården i Skillingaryd. Ut steg trötta men nöjda elever. En upplevelse rikare.