Nyheter

Spännande berättelser på kyrkogården

Nyheter På söndag är det dags för kyrkogårdsvandring på Svenarums kyrkogård. Då är det Anne Johansson och Kristina Nordquist som berättar.

Lars Andersson, Kristina Nordquist och Anne Johansson i Svenarums kyrkogård.

Anne kommer att berätta om sina släktingar som vilar på Svenarums kyrkogård och främst om sin farfarsfar, Carl Petter Rydell. Han tillbringade mesta delen av sitt liv på Norrhyltan tillsammans med sin hustru Carolina och de fick tolv barn tillsammans. Tre av barnen reste så småningom till Amerika.

Carl Petter var en kraftkarl och i mångas ögon en ”redi vilde”! Han tvekade inte heller ett ögonblick att i andanom betrakta sig själv som en blandning av tandläkare, doktor eller veterinär och sina kunskaper om läkekonsten hade han införskaffat via låneböcker från sockenbiblioteket i Svenarum. Han skrev ner väldigt mycket hur behandlingarna gick till och hur patienterna och kreaturen mådde efteråt är oklart men kunderna kom trots allt tillbaka.

Anne berättar också minnen av Hokprofilen och skomakaren Fredrik Rydberg.

Carolina Rydell och Carl Petter.  [1/2]

Hokprofilen och skomakaren Fredrik Rydberg.  [2/2]

Kristina Nordquist kommer att berätta om Karlsnäs som ligger i östra delen av Svenarums socken, på gränsen mot Sävsjö kommun, en liten gård med anor från åtminstone 1700-talet.  

Hon kommer att berätta om huset som byggdes där på 1860-talet av en förfader till hennes man och vilka det var som föddes, levde och dog där fram till år 2000 när Anders och Kristina övertog Karlsnäs. De ägde det under 20 år innan det gick vidare till nästa generation. 

Huset, som Kristina bygger sin berättelse kring, revs 2021 och nu finns där ett nytt och modernt hus. På ett sätt har cirkeln slutits genom att den nya familjen härstammar både från Harkeryd och Karlsnäs. Hon berättar också om att flera av de som bodde i det gamla huset kom att resa till Amerika under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Några återvände hem till Sverige och andra blev kvar i det nya landet. 

Platsen ligger högt med vacker utsikt, ängar och hagar – en småländsk idyll. Där finns goda möjligheter att odla växter och fruktträd. Den siste mannen som bodde i det gamla huset var en riktig trädgårdsmästare och biodlare. Många kommer säkert ihåg att de varit på Karlsnäs och köpt honung av Josua och beundrat den vackra trädgården. När han och hustrun Dagmar fick erbjudandet av Vrigstad kommun att få vatten- och avlopp indraget så avstod de eftersom ledningen skulle ha gått igenom deras fina trädgårdsland som hade behövts grävas upp. Idag har vi svårt att förstå hur man prioriterade då. Vi hade säkert valt att ha en toalett och möjlighet att diska under rinnande vatten.

Karlsnäs. Foto: Kristina Nordquist

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *