Nyheter

Spännande gymnasiearbete om ankors utveckling i ägget

Nyheter Linn Storck och Thea Bäckdahl går sista året på naturvetenskapliga programmet på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd och de har sedan i juli förra sommaren jobbat med att studera ankägg och utvecklingen i ägget

– Gymnasiearbetet skulle helst ha en naturinriktning och vi valde biologi och då studerade vi fosterutvecklingen i ägget genom att lysa äggen varje dag och såg hur embryot utvecklades för varje dag. Själva ankorna var inte egentligen någon del i gymnasiearbetet men ankorna fick vara kvar hemma hos oss i några veckor för att det var roligt, berättar de.

En pekinganka utvecklas i ägget 28-30 dagar innan de kläcks och det krävs mycket kunskap för att allt ska gå vägen. En äggkläckningsmaskin användes och de första två försöken misslyckades antagligen på grund av att äggen var för torra. När fostret nästan var helt färdigutvecklat dog det. Ankägg behöver mer fuktighet än till exempel hönsägg, de behövde spraya med en vattenflaska på äggen varje dag och sedan låta äggen torka. Detta ska likna att ankmamman går och badar sedan lägger sig på äggen.

– På tredje försöket lyckades vi till slut, berättar tjejerna som tidigare misslyckats med att få fram levande ankor. Det är de två första försöken som vi har skrivit om och då beskriver vi allt som händer i ägget, hur de utvecklas dag för dag och vad som utvecklas först. Äggen fick de från Köpet utanför Byarum och när ällingarna hade fötts åkte de och köpte två kompisar till ankorna. Ankorna blev väldigt tama och kunde följa med ner till Hjortsjön för en simtur. Valter, Ture, Juni och Pytte hette ankorna och alla hade sina egna personligheter och beteenden.

– Vi har lärt oss väldigt mycket på det här till exempel att man inte får hjälpa ällingarna för mycket när de ska kläckas, då klarar de sig sämre.

– Ankorna har väckt väldigt mycket uppmärksamhet av folk som har gått förbi här och många förvånande blickar genom häcken, säger de och skrattar. Nu har ankorna fått flytta till Linns morfar i Aneby.

Linn och Thea med sina ankor

Genomlysning av ägg  [1/8]

  [2/8]

  [3/8]

  [4/8]

Den här ankan är en dag gammal  [5/8]

Sex veckor gammal  [6/8]

Brygghäng  [7/8]

Ska vi ta ett dopp?  [8/8]

Taggar

Dela


3 reaktioner på Spännande gymnasiearbete om ankors utveckling i ägget

Väldigt positivt arbete. Det blir verkligen en annorlunda upplevelse med ett levande projekt än att läsa i en bok hur det går till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *