Nyheter

Spänstig skoldebatt

Nyheter Inför skolvalet på Fenix på fredag arrangerades en debatt på måndagen

skoldebatt på Fenix

Det var fullsatt i Fenixhallen och representanter för de åtta riksdagspartierna fanns på plats för att locka så många som möjligt att välja just deras parti på fredag, och på söndag för de som har fyllt 18 år och har rösträtt.

Debatten var uppdelad i fyra avsnitt och i varje avsnitt fanns ett antal frågor som skulle besvaras med hjälp av papperslappar, grönt för ja och rött för nej. det visade sig inte vara helt enkelt eftersom flera kunde se både för- och nackdelar i en del frågor av bredare karaktär som inom till exempel friskolor.

De områden som debatterades var miljö- och klimat, invandring, skola och sjukvård.

Vi som har hört utfrågningar av partiledarna och lyssnat på debatter kunde i stort sett konstatera att de unga partiföreträdarna kan sina parti- och valprogram. Få överraskningar levererades men det var en bra debatt och diskussion som säkert fick flera i publiken att tänka till. Panelen var dessutom tydlig med att tala om hur viktigt det är att rösta, flera sa att använd din rösträtt även om du inte röstar på oss.

Det hettade till lite från början i debatten om miljö- och klimat där det gick en skiljelinje mellan statens roll och marknadens möjligheter. Dessutom visar det sig att frågan om kärnkraftens vara eller inte vara lever 38 år efter folkomröstningen. Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ser gärna en fortsatt satsning på kärnkraften medan övriga vill se den fasas ut i takt med livslängden på reaktorerna.

När det gäller invandringen så finns det det klara skillnader mellan partierna där flera vill se en human och ansvarsfull politik som kan hantera flyktingfrågan, gärna på europeisk nivå.

Sverigedemokraterna menar att Sverige inte kan mer utan bör nöja sig med kvotflyktingar från UNHCR och i övrigt hjälpa folk på plats.

Skoldebatten tenderade mest till att handla om friskolors rätt till existens och framförallt om de ska få göra vinst. Det var ingen som direkt sa sig vara emot friskolor, men från de rödgröna höjdes rösten mot att de tar ut vinst som inte återinvesteras i verksamheten. Från andra hållet var man övertygad om att företag måste få gå med vinst och avgöra hur vinsten hanteras. De menade att ett företag som inte investerar av sin vinst kommer att slås ut.

I sjukvårdsdebatten hettade det till i frågan om köer i sjukvården. Alliansen hävdade att köerna har fördubblats under mandatperioden och skyller det på att regeringen dragit in kömiljarden. Här menade socialdemokraterna att kömiljarden var ett feltänk eftersom pengar betalades ut i förhållande till hur mycket man gjorde. De menar, med stöd av Miljöpartiet, att landstingen valde att satsa på enkla och säkra operationer för att få bra statistik och därmed mera pengar. Lögn, sa alliansen med Kristdemokraterna i spetsen. Det finns inga politiker eller inom läkarproffessionen några som skulle låta människor lida får några få kronor mer i den landstingskommunala plånboken.

Det var en bra och spänstig diskussion som säkert skingrade en del frågetecken inför skolvalet på fredag. Resultatet av skolvalet kommer att redovisas till media klockan 20.00 på söndag, det vill säga samtidigt som vallokalerna stänger.

I debatten deltog William Fröding (C), Alisar Rajha (MP), Douglas Thor (M), Magnus Thelin (L), Elias Ferlander (KD), Edvina Palmcrantz (S), Jan-Olof Svedberg (SD) och Gunnar Alvegrim (V).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *