Nyheter

SPF besökte smedjan i Linnås

Nyheter Det började med en studiecirkel under hösten om smide och vagnstillverkning som nu avslutades med ett besök i Anders Jonassons smedja i Linnås.

– Uno Jonsson och Ola Hugosson var de som tog fram bra material till oss, de var ledare för cirkeln. Efteråt kände vi att vi ville se något från verkligheten också, det gjorde vi aldrig i höstas. Så förra träffen vi hade i vagnsmuséet så bestämde vi att vi skulle besöka smedjan här, berättar Lennart Fritz från SPF.

– Det finns inte så många smedjor i gång längre. Förr fanns det ju smedjor på nästan varje gård förr, i alla fall i norra Åkers socken. Det var lite för dåliga jordbruk så man var tvungen att göra något mer och järn fanns det ju. Det fanns järnbruk i närheten, lägger Anders Jonasson till.

– 240 smedjor fanns det i Åkers och Tofteryds socken under en period. Vi var ledande i landet när det gällde vagnstillverkning. Av alla vagnar som tillverkades i Sverige vid år 1900 så gjordes tio procent av dessa i dagens Vaggeryds kommun. När järnvägen kom till Skillingaryd blev det ett uppsving för då kunde de leverera upp till Norrland och då kom det till timmerkälkar och annat, berättar herrarna.

Anders Jonasson kallar sig själv för hobbysmed och tillverkar ljusstakar, smycken och annat fint. Han jobbar i smedjan ungefär tre dagar i månaden och åker ut på en del mässor och utställningar med sitt smide. Under sommaren kommer han finnas med i hantverksboden på Byarums Hembygdsgård. 

– Värme och våld är det som gäller. Man har ingen betänketid när man tar ut järnet. Man måste tänka innan vad man ska göra annars hinner det att kallna. Det är lite avkoppling för man kan inte tänka på något annat när man jobbar, avslutar Anders Jonasson.

Utanför smedjan i Linnås utanför Skillingaryd.  [1/4]

Anders Jonasson och Lennart Fritz.  [2/4]

  [3/4]

  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *