Nyheter

SPF säsongsavslutade på Bratteborgs Gård

Nyheter Vårens sammankomster för SPF Seniorer i Vaggeryd avslutades i torsdag med hembygdens historia och ekologisk mjölk.

Åhörare  [1/6]

Många kom  [2/6]

Smörgåstårtan var god  [3/6]

Martin Björn med son  [4/6]

SPF Seniorer besökte Bratteborgs Gård  [5/6]

Håkan Johansson berättade intressant historia om gården  [6/6]

Hembygdshistorikern Håkan Johansson berättade om herrgårdens historia och det var många personer som presenterades ända tillbaka till 1600-talet. Ett annat intressant inslag under eftermiddagen var Martin Björns berättelse om hur han bedriver mjölkproduktion på Bratteborgs gård.

Ordförande i SPF Seniorerna Alf Carlsson inledde med information om aktuella frågor för seniorerna och redogjorde för höstens program för  SPF:s verksamhet.

Håkan Johansson gick långt tillbaka i tiden då han startade berättelsen om bratteborgs Gård. På 1600-talet var det Peder Gudmundsson som var ägare till Bratteborg, Gärahov och Eckersholm. På 1700-talet var det riksrådet Gabriel von Seth som även ägde Hörle Bruksom var den tongivande ägaren. På 1900-talet är det Torgil von Seth som har varit dominerande ägare till fideikommisset Bratteborg. Nu är egendomen i Familjen Sandahls ägo.

Martin Björn, som snart fyller 30 år, arrenderar mark och byggnader och har mjölkproduktion. 100 mjölkkor och ytterligare 200 djur finns i besättningen. Det är ekologisk mjölkproduktion och mjölkningen sker genom manuellt arbete med mjölkmaskiner.

Smörgåstårta och kaffe intogs och därefter informerade Alf Carlsson om månadsmötet i Byarums hembygdsgård den 9 augusti. Lennart Andersson berättade om studiecirkeln ”Lär känna din hembygd” som fortsätter den 26 juni med samling vid Missionskyrkan.

Christer Holmgren

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *