Nyheter

Språkexperter träffade pedagoger

Nyheter En dag för kommunens pedagoger med språklig sårbarhet i fokus.

Igår arrangerades en kompetensutbildningsdag för personalen F – 6 i ämnet språklig sårbarhet där logoped Johan Svenbe från rehablititeringscentrum Ryhov och docent och professor i specialpedagogik Barbro Bruce från Kristianstad fanns på plats i teatersalongen i Skillingehus där ett närmare 120-tal pedagoger närvarade.

– När skolhälsovården inte räcker till finns vi på rehabiliteringscentrum på Ryhov som stöd. Även barn kan få stroke, även om det är ovanligt, där hjälper vi till, men vanligaste är tal- och språkstörningar, vi träffar barnen fram till förskoleåldern. Den här dagen finns tid att fundera över utmaningar som driver utveckling. Vi kommer att se möjligheter i svårigheter, säger Johan Svenbe.

– Vaggeryds kommun har gjort en satsning för att höja vår kompetens för specialpedagoger och speciallärare som har möjligheten att gå den här utbildningen idag. Känns extra roligt att ha Barbro Bruce här hos oss och vi får råd och hjälp för att underlätta för eleven i skolan. Nu under morgontimmarna har vi pratat om viktiga insatser i tidig ålder, säger Elisabet Hansson-Åblad, som jobbar på Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

– Jag kommer ta vid där Johan slutade, från förskoleåldern och framåt i skolan. Jag ska introducera ett begrepp om den språkliga sårbarheten och prata ett sätt att förstå vad det handlar om och hur rehabiliteringen fungerar, säger professor och docent Barbro Bruce.

– Jag jobbar inom högstadieskolan, men fick möjligheten att vara med här. Vi ska jobba medvetet med att underlätta språket för alla, säger Matilda Claesson från Starkeryd.

– Språklig sårbarhet finns i alla klasser där elever behöver stöd, det här är ett mycket viktigt ämne, säger rektor Karin Sparrenholt.

Förmiddagen ägnades åt ”Logopedkontakt under förskoletiden” med Johan Svenbe följt av ”Språklig sårbarhet” med legitimerad logoped och docent i utbildningsvetenskap med inriktning specialpedagogik. Eftermiddagens kompetensutbildningsdag följes av mer information från Barbro Bruce och avslutades med en film ”Samtal med numera vuxen elev”.

Barbro Bruce och Johan Svenbe  [1/5]

Över hundra logopeder och speciallärare var med på kompetensubildningsdagen  [2/5]

Elisabet Hansson-Åblad, en av dagens initativtagare  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *