Nyheter

Stängslet vid Höga bränna kan tas ned nästa år

Nyheter Det har varit många diskussioner gällande höga staketet vid Höga bränna, vid Friluftsgården i Vaggeryd, och tekniska nämnden ska skicka en skrivelse med information till VSOK:s styrelse

Arkivbilld

Området kring Friluftsgården i Vaggeryd bestod av gammal granskog som drabbades hårt av stormen Gudrun 2005 och stormen Per 2007. Tekniska kontoret valde att plantera ädellövträd eftersom marken var lämplig för detta. I samband med planteringen erbjöd Skogsstyrelsen bidrag för återbeskogning av ädellövträd. Kommunen sökte och beviljades bidrag för markberedning, plantering och stängsel. I dialog med VSOK gjordes tre ingångar till det instängslade området för att öka tillgängligheten. Senast förra året röjdes det i området.

– Det florerar många versioner och vi måste landa i den här frågan ordentligt. Det är Skogsstyrelsen som bestämmer och vi hoppas att skrivelsen och informationen blir tillfreds för föreningens styrelse. I skrivelsen har vi beskrivit hur, vad och varför. Vi söker bidrag för borttagning av staketet nästa år, kommenterar Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

När etableringen är säkerställd utifrån viltskador kan kommunen söka bidrag för att ta ner viltstängsel, vilket ska göras, men det är Skogsstyrelsen som beslutar om viltsäkringen uppnåtts eller inte. Under en period på tio år efter det att stöd har betalats ut är kommunen skyldig att aktivt göra det som behövs för att skogen ska utvecklas till ädellövskog.

Tekniska kontoret har varit i kontakt med Skogsstyrelsen för att diskutera ett borttagande av stängslet vid Friluftsgården och Skogsstyrelsen har informerat om att kommunen har rätt att söka bidrag för detta, då det har sociala värden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *