Nyheter

Stark röst vid förhandlingsbordet

Nyheter Nästa år är det avtalsrörelse. Nästan 500 kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden ska omförhandlas, och nästan tre miljoner löntagares löner och arbetsvillkor berörs. Läs Besim Matoshi insändare här

Arkivfoto från industrin

Vi industriarbetare är en förutsättning för att skapa Sveriges starka ekonomi och vårt välstånd. Tillsammans har IF Metalls 300 000 medlemmar en stark röst som hörs över förhandlingsbordet.

Det här är våra viktigaste krav:

 • Mer pengar i plånboken
  Vi vill ha riktiga löneökningar som inte äts upp av inflationen – vi kräver 3 procent. De som tjänar minst ska få extra löneökning genom en låglönesatsning.
 • Bättre pension
  Vi vill se höjda avsättningar till deltidspension, så att man har råd att gå ner i arbetstid och orkar jobba de sista åren. Avtalspension ska betalas in under alla år man jobbar, och lönespecifikationen ska tydligt visa att det verkligen görs.
 • Säkra arbetsplatser
  Alla anställda ska garanteras en introduktion om säkerhet och risker på arbetsplatsen. Den som är sjukskriven måste få ett bättre stöd tillbaka till arbete. Stärk rehabiliteringen och arbetsanpassningen!
 • Ökad jämställdhet
  Arbetsgivarna måste garantera att föräldralediga, som oftast är kvinnor, inte halkar efter i lön eller kompetensutveckling. En låglönesatsning gynnar främst kvinnor och är ett sätt att minska löneklyftan mellan kvinnor och män.

Vi är fast beslutna att fortsätta att förbättra våra villkor och löner i den kommande avtalsrörelsen. Efter årsskiftet startar förhandlingarna med arbetsgivarna. IF Metall är redo för kraftmätningen.

Besim Matoshi
Ordförande IF Metall Västbo-Östbo

 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Stark röst vid förhandlingsbordet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *