Nyheter

Starkt delårsresultat: Plus 42 miljoner

Nyheter Fina ekonomiska siffror när kommunen ökar med 200 invånare under året. Kommunfullmäktige godkände delårsbokslutet

Jörgen Hansson, ekonomichef i Vaggeryds kommun informerade fullmäktiges ledamöter om delårsrapporten. 

– Vi ligger i linje med det vi saget och soliditeten är 12 procent. Vi ser en prognos och resultat på 42 miljoner kronor. Nämnderna sammantaget gör ett plus på 4,7 miljoner kronor, finansförvaltningen går plus med 8,8 miljoner kronor reavinster tomter och 1,7 miljoner kronor i skatteintäkter. Några pandemieffektsdelar har gjorts att sim- och sporthallens kostnader minskar, skolskjutsar har barn- och utbildningsnämnden jobbat mycket med och 1,1 miljoner plus.  

– För första gången på många år är det mer intäkter än vad vi har haft kostnader. Statsbidrag har inkommit från Boverket. Ju mer man gasar på vid vatten- och avloppssidan är relativt måttlig och kommunen har sammantagit haft en svag likviditet så har skulden växt under vatten- och avlopp. 

Gert Jonsson (M) är nöjd med delårsbokslutet

Gert Jonsson (M);
– De röda fälten minskar. Det pågår ett arbete att jobba vidare. Ett mål sks följas under mandatperioden. Nämnder och styrelse går riktigt bra. Vi har stabila stora mängder, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden står för 80 procent av vår budget. Det betyder mycket att det är bra balans. Vi i kommunstyrelsen klarar inte att följa budgeten. Våren 2020 slog pandemin klorna i oss. Vi är på rätt väg, men långtidsarbetslösheten är svår att nå ifatt. Våra bolag går riktigt bra. 

Kenth Williamsson (S); 
– Året har präglats av pandemin men riktigt hur den påverkat verksamhetsmålen är lite svårt att säga idag. Det är som Gert säger att de finansiella målen är uppfyllda, rätt så rejält också. När det gäller miljöredovisningen som gäller 2018-2021 ser det lite mörkare ut. Det finns ett antal mål som inte är uppfyllda och den sträcker sig bara till i år. Här får vi en tydligare diskussion efter årsskiftet. Det borde finnas underlag för biogasmack. Jag har en del frågor och det gäller personalredovisningen som Gert var inne på. Heltiderna har ökat och vi ser det i handlingarna. Antalet tillsvidare anställda i nom barn- och utbildningsnämnden har minskat. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– Tycker det är ett fint resultat med tanke på pandemin. Ibland går vissa saker snabbt förbi. 220 miljoner ska gå förbi oss när det gäller vatten och avlopp. Vårt eftersatt underhåll.. det är kämpigt att ta sig an. Vatten- och avlopsskulden är det som vi inte har täckning för. Vi måste ta tag i det här på allvar. Vi måste lösa det här och nu. 

Roger Ödebrink (S);
– Solen lyser över kommunen. Men vi är långt efter när det gäller sjuktal. Det går bra för skola och utbildning. Nu får man pengar över för coviden, migrationsverket och så vidare. ”Jag är nöjd med min skola i helhet” lyser rött. Hänger detta ihop med elever som inte fått godkända betyg. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Otroligt gedigen rapport. 

Jenny Larsen (KD); 
– Vi jobbar på att barn och ungdomar ska bli mer nöjda med sin skola. Bland annat på Fenix ska vi fixa mysiga ytor när biblioteket flyttar ut. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Prognos likt budget går valnämnd, revision, överförmyndarnämnden, teknisk nämnd och kultur- och fritid. 

På minussidan står kommunstyrelsen och försörjningsstöd båda minus 1 miljon. 

Plus 500 000 kronor ser socialnämnden ut att gå och 2,7 miljoner för miljö- och byggnämnden samt 3,2 miljoner kronor för barn- och utbildningsnämnden. 

Kommunfullmäktiges ledamöter godkände delårsrapporten.

Jenny Larsen (KD), dagen till ära 50-årsjubilar, försvarar skolans resultat och siffror

Taggar

Dela


3 reaktioner på Starkt delårsresultat: Plus 42 miljoner

Det är bäst att satsa pengarna på att renovera och bygga ut skolorna. Usel miljö är det för lärare och elever. Trångt, möjligt och fuktigt.

Det känns som ett skämt att kommunen går så mycket plus samtidigt som det är undermålig skolmiljö, barnen mår sämre och sämre. Det finns över 20 barn i barngrupper på förskolor trots rekommendationer på 15 och köerna får lösas med nödlösningar. Igen!
Så besviken, hoppas kommunens invånare tänker efter på de senaste åren inför nästa års val!

Klart det är plus i nödlösningarnas mecka…
Hade varit trevlig läsning att ”vi har renoverat våra byggnader för 42 miljoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *