Nyheter

Starkt halvår för AQ trots corona

Nyheter AQ Group med fabrik i Vaggeryd med flera platser noterar för första halvåret 2020 ett stabilt resultat.

Aq Vaggeryd. Arkivbild

Andra kvartalet, april-juni 2020 i sammandrag

Minskad nettoomsättning på grund av Covid-19 men fortsatt stabilt resultat
Nettoomsättningen minskade med 15,0 % till 1 116 miljoner kronor (1 313)
Rörelseresultatet (EBIT) minskade med 13,6 % till 81 miljoner kronor (93)
Resultatet efter finansnetto (EBT) minskade med 11,7 % till 78 miljoner kronor (88)
Resultatmarginal före skatt (EBT %) uppgick till 7,0 % (6,7)
Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 166 miljoner kronor (50)
Resultatet per aktie efter skatt uppgick till 3,80 kronor (3,81)
Covid-19 har påverkat kvartalet med 229 miljoner kronor lägre nettoomsättning och erhållna bidrag och liknande stödåtgärder om 35 miljoner kronor

Sex månader, januari-juni 2020 i sammandrag

Nettoomsättningen minskade med 4,2 % till 2 458 miljoner kronor (2 566)
Rörelseresultatet (EBIT) minskade med 5,5 % till 179 miljoner kronor (189)
Resultatet efter finansnetto (EBT) minskade med 9,0 % till 165 miljoner kronor (181)
Resultatmarginal före skatt (EBT %) uppgick till 6,7 % (7,1)
Kassaflödet från löpande verksamheten ökade med 42,7 % till 307 miljoner kronor (215)
Resultatet per aktie efter skatt minskade med 0,5 % till 7,91 kronor (7,95)
Soliditeten uppgick till 56 % (49 %)

Vd har ordet

Anders Carlsson, vd och koncernchef för Aq

• Kvartalet
AQ Group minskade nettoomsättningen med 15 % i kvartalet men lyckades bibehålla en EbtT-marginal på 7,0 % tack vare tidiga och kraftfulla åtgärder för att sänka våra kostnader samt att en stor del av koncernen har levererat bättre eller på samma nivå som föregående år. Resultatet före skatt påverkades även positivt av en förändrad reserv för tilläggsköpeskilling.

I kvartalet har vi erhållit stöd för de enheter som har varit kraftigt påverkade av Covid-19. Detta har hjälpt oss att hantera konkronorvenserna av pandemin i dessa enheter. En justerad Ebt-marginal exklusive stöd och förändring i tilläggsköpeskilling är 3,2 % i kvartalet.

Stort fokus har lagts på att stärka likviditet och balansräkning. Vi har omförhandlat våra lån och amorteringsvillkor och därmed ökat andelen långsiktig finansiering. Koncernens årsstämma beslutade även den 25 juni att inte lämna någon utdelning. Vårt rörelkronorapital har minskat i kvartalet och vi har skjutit fram våra investeringsplaner. Sammantaget har dessa åtgärder i tillägg till vårt resultat lett till att vår nettoskuld exklusive IFRS 16 har minskat från 377 miljoner kronor till 292 miljoner kronor under kvartalet och därmed stärkt vår kassa och likviditet.

• Covid-19
Det har varit ett mycket intressant kvartal med stor osäkerhet. De 5 enheter där vi tvingades stänga helt i Kanada, USA, Italien och Indien innebar en minskning av omsättningen med 42 miljoner kronor. Våra kunder till dessa enheter finns i huvudsak i samma länder och var därmed också stängda. Vi genomförde här nedstängning och uppstart på ett kontrollerat och bra sätt.

Våra stora enheter i Polen, Litauen, Estland och Sverige som levererar till den europeiska fordonsindustrin påverkades kraftigt under april och maj och Covid-19 effekten blev 187 miljoner kronor i minskad omsättning. Här är vi stolta över hur vi har hanterat situationen och att vi under hela perioden lyckats leverera till våra kunder trots utmaningar med både material, transporter och bemanning. I synnerhet har det varit många, stora och osäkra förändringar i efterfrågan från våra kunder under kvartalet. Att under dessa förhållanden kunna planera produktion och materialstyrning utan lageruppbyggnad och leveransproblem är bra. De permitteringsstöd och bidrag som har lämnats har hjälpt oss att dra ner och starta upp utan att vi varit tvingade att säga upp duktig personal som behövdes när affärerna rullade igång igen i början av juni.

Alla våra öppna enheter har klarat balansgången mellan att både hålla igång verksamheten men också samtidigt införa rutiner och åtgärder för att minska risken för virusspridning. Vårt arbete med kostnader kräver ett särskilt omnämnande. Vi har under de senaste fyra kvartalen reducerat vår bemanning inklusive visstidare och inhyrda med cirka 800 personer pga minskande efterfrågan och en osäkerhet inför framtiden. Stora besparingar har också gjorts i resor, transporter och förnödenheter. Vi har erhållit 35 miljoner kronor i bidrag och liknande stödåtgärder under kvartalet vilket vi är tacksamma för, men våra egna besparingsåtgärder uppgår till mer än det dubbla av det vi har fått i stöd.

Vi har under hela denna period gynnats av vår decentraliserade och snabbfotade organisation samtidigt som vår internationella närvaro och storlek innebär att vi fort har kunnat sprida idéer och information om hur vi hanterar pandemin.

• Marknaden
En majoritet av koncernens enheter har påverkats lindrigt av Covid-19 och fortsätter sin tillväxt. Vi arbetar intensivt med nya kablagekunder i alla våra kablagefabriker. Vi utökar vår förmåga inom systemprodukter både i Bulgarien och Sverige och arbetar i flera utvecklingsprojekt med kunder där vi kommer att tillverka kompletta maskiner. Vår verksamhet inom elskåp och plåtbearbetning har haft ett bra kvartal där vi levererar automation monterat i specialanpassade och kostnadseffektiva kapslingar.

Våra enheter i Kina har levererat flera större ”e-houses” för materialhantering. Vårt förvärv av Trafotek bidrog genom stora utleveranser av torra krafttransformatorer i kvartalet. Det har varit en bra ökning på plastdetaljer till handverktyg och elcyklar och vi bidrar även genom tillverkning av produkter som i slutändan används för att modernisera svenska och finska kärnkraftverk.

• Utsikter
Vår målsättning är fortsatt att vara en långsiktigt stabil, växande och lönsam koncern med en rörelsemarginal efter finansnetto på 8 % och en stark finansiell position. Med starka relationer till världsledande kunder och engagerade medarbetare skall vi jobba hårt med att effektivisera våra tillverkningsenheter och sänka våra inköpskostnader. Här ingår att ödmjukt och snabbt anpassa oss oavsett vilka scenarion som inträffar. AQ Group är med vår decentraliserade struktur och starka balansräkning väl positionerade för att kunna hantera de utmaningar och möjligheter som Covid-19-pandemin fortsatt kommer att innebära i de länder och de segment där vi är verksamma.

Vi vill öka vår försäljning både organiskt och via förvärv. Vi arbetar vidare med förvärv på samma sätt som tidigare och fortsätter våra ansträngningar att ta vara på de organiska tillväxtmöjligheter som finns i marknaden.

Våra medarbetare och ledare har gjort ett mycket bra jobb under ett av de besvärligaste kvartalen i AQ:s historia. Våra krävande industriella kunder har haft stora utmaningar på sina marknader och i sin verksamhet under denna period. Vi känner att vi, med bra stöd från våra kärnvärderingar, verkligen har varit en tillförlitlig leverantör till våra kunder under detta kvartal.

Anders Carlsson
Koncernchef och vd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *