Nyheter

Start för samlad ekonomienhet

Nyheter Önskemål om en samlad ekonomienheten klubbade kommunfullmäktige igenom vid senaste sammanträdet.

Gert Jonsson (M); "Man är inte sämre än att man kan ändra sig"

Annika Hedvall, kommundirektör, förklarade punkten för fullmäktigeledamöterna;

– Vi ser över en samlad ekonomienhet där möjligheten gäller att man ska sitta på samma enhet. Det är ett gediget arbete som gjorts. Vi har också på olika sätt tittat på för- och nackdelar att samla dessa under en chef. Krav på omvärldsbevakning och ändamålsenliga system och kvalitetssäkra vårt arbete har varit avgörande i förvaltningens förslag där vi ska samla ekonomerna under samma enhet. Vi ser också ett ökat helhetsperspektiv inte bara på ekonomiska förutsättning och det tror vi att vi kan göra på ett mer kvalitativt sätt. Att arbeta ensam på förvaltningen kan vara svårt när tjänster är vakanta. Vi blir ytterligare stärka ekonomirollen om vi samlar alla. Vi har väldigt duktiga medarbetare och vi vet att det rör sig mycket på våra chefsbefattningar och då krävs det ett gemensamt stöd till våra chefer som är samordnat och vi tror också att det stärker våra medarbetare och det är grunderna till förvaltningens förslag. Vi har också sett det som kan upplevas som en försämring att man jobbat väldigt tätt med sin förvaltning och nämnd. Och vi behöver säkerhetställa att det arbetet kan fortsätta. Vårt förslag från förvaltningen är att vi ska centralisera ekonomifunktionen, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

– Jag yrkar bifall till förslaget. Kommunstyrelsen beslutade redan 2012 att samla ihop ekonomifunktionen och det har inte varit möjligt innan ekonomichefen Jörgen kom på plats. När någon var sjuk eller inte på plats var den här funktionen väldigt sårbar. Vi hade rätt långa vakanser och vi hade inte en ekonomifunktion som kände till verksamheten. Bara utreda för en nämnd och inte ha någon att bolla med, olika kompetenser berikar varandra. Vi får inte sprida våra resurser hur som helst. Vi måste vara slagkraftiga, säger Berry Lilja (S).

– Jag har en fråga till dig Annika, vi som sitter i en nämnd och har en fantastisk ekonomifunktion på förvaltningen. Jag tycker att vi ska beakta detta, säger Pelle Philip (C).

– Naturligtvis ser vi att det blir negativa konsekvenser och vi tror att det vi gör vinner i stora längder. Det kommer att vara väldigt tydligt att ge ett ökat stöd till förvaltningen, men man ska också jobba mot en specifik nämnd. Vi har tagit till oss de synpunkter vi har fått in. Vi kommer att ha hög regelbundenhet med möten mellan förvaltningschef och ekonomer, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

– Vi har levt ibland utan ekonom och det var den värsta perioden då vi inte hade något ekonomisk underlag att luta oss mot. Bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Roger Ödebrink (S).

– Jag tillhör de som lade krokben på det här 2014 och tyckte det var galet. Men sedan skulle man följa mål och man kan inte vara sämre än vad man ändrar sig. Vi har haft nämnder där det varit en ekonom och rätt var det är så slutar denne person och jag tror att det här kommer att vara avgörande om hur det kommer att Använder vi våra resurser på rätt sätt? Man måste få stöd från centralt håll när det handlar om pengar. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gert Jonsson (M).

– Inte en dag försent är min åsikt. Det räcker att titta i vår omvärld. Bra att oppositionen tycker samma. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Thomas Axelsson (KD).

– Det var faktiskt oppositionen som lyfte frågan, vi har inte varit emot utan det är vi som lagt fram den, svarar Berry Lilja (S).

– Vi är glada när det gäller centralfunktionen. Jag tror inte att vi har skrivit livstidskontrakt med din ekonomiansvarig i din nämnd, du måste få hjälp från centrala delar, Pelle (C), säger Atcha Adina (L).

Fullmäktigeledamöterna gick på kommunstyrelsen linje och säger ja till central ekonomienhet, vilket nu innebär att de två stora förvaltningarna, barn- och utbildning och socialförvaltningens ekonomer kommer att flytta till den centrala ekonomienheten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *