Nyheter

Startskottet för kulturhelgen våren 2018

Nyheter Våren 2018 är det återigen dags för en kulturhelg i Vaggeryds kommun. Datum för evenemanget är fastställt till veckohelgen 21 och 22 april.

Men utöver datumen är utformningen av evenemanget en helt öppen historia. I dag samlades kultur- och fritidsnämndens konstutskott med Lars Ljungqvist, Jan Gustavsson och Tuula Ingner för att tillsammans med ungdomsledarna Anette Olsson och Niclas Ankarbranth och bibliotekschef Lo Claesson fastställa de yttre ramarna för evenemanget.

Fortsättningen hänger helt och hållet på ungdomsperspektivet.
Lars Ljungqvist konstaterar att ungdomarna i och för sig varit med tidigare men då begränsats av de äldres tankesätt, inte minst uttrycket ”det kan vi inte göra, så har vi aldrig gjort tidigare” som är flitigt använt i bygden.
– Vi har inte lyckat skriva igenom ungdomsperspektivet på det sätt vi har önskat oss, konstaterar han.

Trots självkritiken var den senaste kulturhelgen i april 2016 en publik framgång med många deltagare, trevliga arrangemang  och över 1 000 åhörare.

Kvar av programmet från förra kulturhelgen kommer endast den yttre ramen att finns kvar, det vill säga huvudindelningen för de två dagarna med lördagen som ungdomens dag med massor av aktiviteter runt Fenix kultur- och kunskapscentrum medan söndagen, precis som förra gången, till stor del ägnas en konstrunda i kommunen.
Men i övrigt är det inte aktuellt med en repris av tankespåret ”favorit i repris”.

– Aktiviteterna kommer bygga på att ungdomarna själva tar tag i programmet, säger Anette Olsson och ser stora möjligheter i samarbete inom inte bara den kommunala ungdomsverksamheten utan också skolorna, Tidsbron, teaterföreningen, kulturskolan, NBV:s showdans med flera.

Tuula Ingner understryker också vikten av det mångkulturella perspektivet. Hon hoppas och tror att till exempel ungdomarna på  Talludden i Vaggeryd kommer att finnas med och visa upp sina färdigheter.

Jan Gustavsson, Anette Olsson, Tuula Ingner, Niclas Ankarbranth, Lo Claesson och Lars LJungqvist hoppas på en lyckad kulturhelg.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *