Nyheter

Startskottet för kyrkans framtida vision

Nyheter I onsdags var det församlingens viktigaste möte där medlemmarna fick tycka till om vilken inriktning och vision som ska leda kyrkans arbete framöver. – Vad är det vi ska prioritera? undrar kyrkoherde Ahlqvist och uppmanar alla att lämna in församlingsenkäten

Kyrkoherde Martin och kommunikatör Anette uppmanar församlingsmedlemmar att fylla i enkäten

Under onsdagskvällen besökte stiftsprost Hans Boeryd Skillingaryds församling och kyrkoherde Martin Ahlqvist berättar: 

– Stiftsprostens uppgift är att stödja arbetet i församlingarna. Ger lite tyngd i och med hans besök och han berättade varför vi ska ha en församlingsinstruktion, ett visionspapper. Ledorden är att vi ska tänka tillsammans, vad vill vi vara och för vem är vi till för. 

– Nu får alla i församlingen en minienkät om framtidens arbete här i Skillingaryds församling. Den kommer att finnas tillgänglig i kyrkorna, expeditionen och kanske på några utvalda platser i samhället, exempelvis butiker och bibliotek. Enkäten utgår från att man ska tänka utifrån sig själv. Vilka behov vill vi möta? Nu har vi jobbat igenom vilka frågor vi vill ha svar på.

– Kyrkan har en huvuduppgift och den genomsyrar arbetet kring bland annat gudstjänst, undervisning och diakoni. Det finns en utsedd analysgrupp som ska jobba fram ett visionsdokument när vi sammanställt församlingsmedlemmarnas enkätsvar. Svenska kyrkan har ett vistelseansvar även för de som inte är medlemmar i kyrkan, skulle det hända något med dig så frågar vi inte om du är medlem. Vi finns för alla. 

– Enkäten vill vi ha svar på under maj månad. Sammanställningen ska vara klar under hösten och visionsdokumentet ska beslutas av kyrkofullmäktige i november. Dokumentet som vi tar fram bör hålla i ungefär tio år. Förändras samhället ska den uppdateras så det är också ett levande dokument. Det här gör vi tillsammans, det är inte någon som sitter ensam på ett kontor och visar vägen, utan det här gör vi tillsammans. När visionsdokumentet har antagits i kyrkofullmäktige, undertecknas den av ordförande Gunnargård. Därefter ska jag som kyrkoherde signera för att lämna det för godkännande av stiftet. Så det finns en tyngd bakom detta viktiga dokument där man nu har chansen att tycka till om vad man vill vi ska jobba med framöver.

Görs den här församlingsenkäten regelbundet?
– Senast det gjordes omvärldsanalys i Skillingaryds församling var 2015 och analysen bör uppdateras var tionde år i regel, eller om det är en nytillsatt kyrkoherde, berättar den själv relativ nytillträdde kyrkoherde Ahlqvist.

Anette Svensson, församlingens kommunikatör, trycker på att man ska blicka framåt och svara på frågorna.
– Det finns en qr-kod på våra anslagstavlor också så man kan svara på enkäten den digitala vägen, annars finns församlingsenkäten bland annat i våra kyrkor i maj månad. 

– Vårt framtidsdokument, säger Martin Alqvist

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *