Nyheter

Statsministern kommenterar vaccinationen

Nyheter I dag har vaccineringen mot covid-19 i Sverige startat och statsminister Stefan Löfven talar till nationen.

Stefan Löfven. Arkivbild

2020 har varit ett prövningens år. Coronaviruset har påverkat oss som land och som människor. Många har gått bort, ännu fler har mist en kär vän, en familjemedlem eller kollega. Människor har blivit arbetslösa och många har sett sina livsverk försvinna i spåren av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Personalen inom sjukvården och omsorgen har slitit länge.

Ett ljus i detta mörker är vaccinet. För ett år sedan var covid-19 okänt. I dag påbörjas vaccineringen mot covid-19 i Sverige och i EU. Det är ett gott betyg till vetenskapen och till mänskligheten.

I ett första skede vaccineras äldre, personer i riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Vaccinen ska nå ut till alla hörn av vårt land, till storstäder och byar, villor och höghus. Nord, syd, öst och väst. Vaccinationen kommer dessutom att vara avgiftsfritt för den enskilde. Ingen ska behöva avstå från den trygghet vaccinen ger för att pengar saknas.

Vaccinet är som sagt ett ljus i mörkret. Men det innebär inte att faran är över. Vi måste fortsätta följa myndigheternas rekommendationer, såsom att hålla avstånd och tvätta händerna. Vi måste hålla i och hålla ut – lite till.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Statsministern kommenterar vaccinationen

Det kommer fler vaccin från andra läkemedelsföretag. Vaccinera er och rädda liv och företag, Snälla!
Carina

Hur många doser var det vi skulle få från Pfizer? Var det 80.000 per vecka? Men om vi till midsommar skall ha vaccinerat majoriteten av de svenskar som vill och bör vaccineras blir det kanske 5 miljoner personer. Fördelat på 25 veckor blir det 200.000 personer per vecka, och eftersom vaccinerna skall tas två gånger blir det totalt 400.000 doser per genomsnittsvecka. Då är de 80.000 doserna bara en femtedel av vad vi behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *