Nyheter

Stavgångsgänget från PRO på vandring

Nyheter När Aurora behövde Friluftsgården som bas under den stora militärövningen, bestämde sig stavgångsgänget för att flytta sin tisdagsvandring till Östermo-skogen.

Vi började vid värmeverket och tog oss på den nydöpta Linjenvägen fram till raksträckan i skogen. Där röjdes i slutet av 1870-talet plats för järnvägssträckan Värnamo-Nässjö. Men man stötte på svårigheter med den sanka marken. Sträckan drogs då längre österut och kvar blev en röjd rak skogsväg, som i folkmun kallades linjen. Den användes för hästtransporter och fotgängare fram till Vaggeryd. I dag syns hästar, cyklister och vandrare på stigen, som gränsar till Östermo naturskyddsområde.

Rast med fika vid vindskyddet

Vid vindskyddet och det nyuppförda bordet med sittbrädor under tak, tog vi rast i det ljumma vårvädret. Lagan var välfylld med sakta rinnande vatten till kabbelekornas glädje. Det medhavda kaffet kom snabbt upp ur alla ryggsäckaa och inmundigades till stilla fågelkvitter. En riktig ”vårsmocka” likt mediernas flitigt använda väderbeskrivningar som ”snösmocka” och ”köldsmocka”.

Rekommenderas!

Vandringen fortsatte på skogsvägen där vi passerade några nytillkomna utsiktsplatser mot sankmarkerna och nådde slutligen Svenarumsvägen. En fin liten runda som varmt kan rekommenderas.

Text och bild: Monica Johansson

Vid vindskyddet vid Lagan står Håkan Svahn, Marianne Elg, Kathrin Larsson, Eva Karlsson Per Nordh, Gun Nilsson, Bernt Ekfeldt, Eva Eliasson, Inga-Lill Karlsson, Erna Magnusson, Ann-Christin Rundbäck, Inga-Lill Ekfeldt, Gunvor Isaksson, Ulla Emilsson och Marianne Olsson. Foto: Monica Johansson  [1/6]

Kabbelekorna gläds åt fukt och värme.  [2/6]

Stilla flyter Lagan.  [3/6]

Kaffet är uppdrucket och vandringen fortsätter.  [4/6]

Ett stopp vid en nyuppförd utsiktsplats över våtmarkerna.  [5/6]

En ”konstinstallation” att pausa vid.  [6/6]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *